En onsdag.

Igår startade jag dagen på vårt projekt ute i Kviberg. Med anledning av problem med att installera värmepumpen, eller ja snarare en diff mellan handlingar och levererad produkt så hade jag sammankallat VS-projektör, leverantör, montör och så ett par av oss på JM. Tillsammans klargjorde vi problematiken och bestämde hur vi skulle gå vidare för att nå bästa resultat. Ibland måste man liksom bara ses i verkligheten, och speciellt på plats så att man kan gå ut och titta på det man pratar om. På mejl kan saker och ting bli något snurrigt när det är många kockar och det kommer olika bud från olika håll. Så, detta var helt klart ett bra och givande möte!

På eftermiddagen tog vi oss ut till vårt småhusprojekt Svarte Mosse i Länsmansgården som ska byggstartas nu. Vår regionchef, ett par representanter från Göteborgs Stad och Rektorn för Stora Holms Gymnasiesärskola höll tal och tog ett ”första spadtag” i projektet och sen blev det lite musik och fika. Mycket trevligt och de kunder som redan köpt sig ett hus i projektet kände sig förhoppningsvis riktigt nöjda! Härligt fint och naturnära läge alltså.

Första spadtaget in action.
Första spadtaget in action.

Projektering. Och arvet.

Arvet tänker ni nu, what? Nu har hon fått storhetsvansinne, ha ha. Men vänta så ska ni få höra hur jag tänker…

Tiden flyger förbi här på projekteringsavdelningen. Måste säga att jag trivs riktigt bra här! Vi jobbar bland annat intensivt med att få fram programhandlingar för projektet Silon innan semestern. Det bollas mycket internt mellan projekteringsledare och projektledare och även med arkitekt, konstruktör och installationskonsulter. I detta första skede är det ju främst arkitekten som jobbar fram handlingar men vissa avgörande funktioner, så som övergripande stomkonstruktion och utrymmen för schakt måste finnas med i tanken redan nu.  Som jag har sagt tidigare så tycker jag att det är himla kul att jobba i så här tidiga skeden. Att få se hur ett projekt faktiskt skapas. Det är så mycket att ta hänsyn till. Brand, utrymning, tillgänglighet, markförhållande mm bara för att nämna några, listan kan göras lång! Men det är det som gör hela utmaningen.

En sak som slagit mig sedan jag blev klar med skolan och började på JM är vilken viktig och stor roll arkitekten har. Ofta lyfts det fram en tråkig och förlegad syn på de olika rollerna som behövs i ett byggprojekt, vilket man blir matad med i olika sammanhang under studietiden. Likadant när det kommer till den omoderna och föråldrade byggbranschen som så ofta år sig en känga. Ibland befogat men ibland också obefogat. Men jag måste säga att oavsett roll så slås jag allt oftare av hur stolt man kan vara över det man åstadkommer på arbetet när man jobbar i byggbranschen. Det blir liksom så konkret när man åker förbi ett bostadshus, ett hotell eller en förskola och man kan säga att ”det där har jag varit med och byggt”. Och! Om 50 och 100  år (teoretiskt då, tvivlar på att jag kommer bli 126 år liksom) kan jag säga samma sak. Och med min positiva syn på livet så tänker jag att det dessutom finns en stor utvecklingspotential i branschen och många utmaningar och nötter att knäcka framöver.

Så… denna flummiga utsvävning får avsluta en tisdag som denna. Ha en fantastisk kväll änna. Ha ha. Nu är jag nog lite över-trött eller så har jag bara bott i Göteborg för länge 😉

En tisdag.

Igår var jag på momsutbildning halva dagen. Kan ju låta som ett lite halvtorrt ämne vid första anblicken men jag tyckte det var väldigt intressant! Jag har ingen erfarenhet på området så jag fick med mig mycket matnyttigt. Det var en proffsig kille som höll i det och han hade verkligen riktat innehållet till oss som målgrupp vilket alltid gör det hela så mycket bättre! Sen på eftermiddagen var jag på samordningsmöte för vårt projekt Light Factory – Nyx och Nova,  där vi bygger tätt ihop med Skanska. Min nya handledare Patric är projekteringsledare i det projektet och nu när jag hänger med honom här i några månader framöver så kommer jag förhoppningsvis att få en god inblick i projektet. Det är ju ett projekt som sticker ut en del jämfört med våra andra projekt här i Göteborg  så det är spännande och se hur vi jobbar och vad som krävs i ett sån här satsning. Uppföljning utlovas!

Visualiserad bild över Light Factory Gbg sett från nordost.
Visualiserad bild över Light Factory Gbg sett från nordost.

 

Teorivecka!

Nu är jag tillbaka från teorivecka nummer två. Jag reflekterar och grunnar såå mycket dessa veckor, och efteråt också för den delen. Vad tycker jag om det som varit och om de jag träffat? Vem vill jag vara, vad vill jag göra och hurdan vill jag uppfattas som person? Jag inhämtar ny kunskap som trängs med alla dessa flummiga tankar om egenskaper och färdigheter. Jag umgås med mina fina traineekollegor nästan dygnet runt och det är liksom bara fullt upp där inne hela tiden. Hjärnan går på högvarv och jag älskar det. Visst jag var riktigt trött i fredags när jag tog mig hem men jag kunde ändå inte sova på planet hem för att jag är så uppe i varv. Det är så kul att lära sig nya saker, att upptäcka nya saker och att utvecklas. Just att utvecklas blir också väldigt tydligt när jag ser tillbaka på vad jag befann mig i början av blocket. Jag tycker verkligen att tagit ett par rejäla kliv framåt sedan jag började på JM. Jag börjar få bra koll på vår process, övergripande och lite mer på djupet i vissa saker. Jag utvecklas själv som person, lär känna mig själv bättre och lär känna andra bättre. Yeeehhaaa, för framåt är jag övertygad om att jag vill även om jag ännu inte landat i exakt vart jag vill.  Men men, jag har ju tid på mig att komma fram till det och det är ju lite det som är fördelen med programmet också.

Så, åter till teoriveckan. Vad har vi nu gjort då? Jo, vi har haft några pass med JM-folk, alltså interna ”föreläsare”. Vi har pratat projektering, inredning, förvärv och ledarskap på JM och haft givande diskussioner och klurat på olika uppgifter tillsmammans. Vi har också träffat Jonas från Prestationsbyrån som snackat om konflikthantering. Intressant! Vi fick ägna eftermiddagen åt att öva på konflikthantering med skådespelare som satte oss i luriga situationer. Så nyttigt. Sen hade vi en heldag med effektiva möten på agendan och en heldag med arbetsmiljö. Ja ungefär så kan jag summera veckan. Sedan toppade vi det med skyttebiograf och middag en kväll, se bild på mästerskytten nedan.

Jag tycker ju att det här med skytte är himla kul faktiskt och gick in för det hela totalt.
Jag tycker ju att det här med skytte är himla kul faktiskt och gick in för det hela totalt.
Hej gänget! Taggade för skytte? Får ju tacka våra två jagare för väl uppstyrd aktivitet!!
Hej gänget! Taggade för skytte? Får ju tacka våra två jägare för väl uppstyrd aktivitet!!

Klart slut projektledning.

Jahapp. Så hade det redan gått 5 månader och jag gör sista veckan på projektledning. Jag har tyckt det varit himla kul så det är lite synd att det alla redan är slut men det är nog troligt att jag kommer tillbaka hit när min traineeperiod är slut. Så känns det nu i alla fall men det hinner ju ändra sig. Mathias som jag har presenterat här tidigare har varit en väldigt bra handledare och jag har fått stort ansvar. I så stor utsträckning det är möjligt tycker jag att jag fått göra ett jobb som projektledare. Och i de delar som inte går att bryta ut har jag skuggat Mathias, hängt med på möten och ibland faktiskt bara suttit bredvid och gjort vissa saker tillsammans eller lyssnat på något samtal eller så. Jag tänkte ge lite exempel på vad jag fått göra under mitt block.

Jag kan ju börja med att säga att jag har haft väldigt varierande uppgifter, vilket jag upplever att även Mathias har. Jag har bland annat gjort tidplan, förberett presentationer och möten, upprättat avtal (t ex avtal om teknisk förvaltning och  avtal med besiktningsman), gjort energideklarationer, skötselpärm, bostadspärm och prognosarbete. Jag har varit med på de möten Mathias varit på, t ex möte med kommunen, fastighetskontoret, interna möten, möte kring garantiåtgärder i äldre projekt, inredningsvisningar, föreningsstämmor mm. Jag har också roddat i en del projekteringsfrågor då vi tillfälligt inte haft någon projekteringsledare i projektet. Jag har varit med marknad på en del av deras möten för att få förstå hur de jobbar med projekten, t ex prissättning, avdelningsmöte, marknadsworkshop och inredningsmöte. Sen har jag också hakat på ackvisition på anbudsarbete och förvärvsutskott.

Med andra ord har det här varit en kul och lärorik period och jag känner att jag utvecklats och att jag fått en god förståelse för vad vi gör på JM, vem som gör vad och även en bättre förståelse för de externa aktörerna som vi samarbetar med.

Nästa vecka blir det teorivecka och bland annat har vi ”leda mig själv”, ”effektiva möten” och arbetsmiljöutbildning på schemat. Spännande. Men trevligast av allt är ju att träffa alla goa traineekollegor. Stockholm here I come.

Så här fint och soligt väder hoppas jag att Stockholm bjuder på nästa vecka.
Så här fint och soligt väder hoppas jag att Stockholm bjuder på nästa vecka.

 

 

Nytt kontor.

JM Göteborg letar nytt kontor! Vi har helt enkelt vuxit ur vårt nuvarande kontor och behöver därför skaffa oss ett större… och lite modernare (om jag får säga det själv). Inte så konstigt egentligen då vi suttit här på Gårdatorget i 27 år, vilket är ett tag. Och det här tycker jag ju är spännande! Nya möjligheter och dessutom möjlighet att påverka. Jag har varit på studiebesök på två nya kontor, Vasakronan och PWC. Väldigt kul att se två så olika kontor ändå och få lite idéer om vad man själv tycker är bra och inte bra. Sedan under veckan har vi i mindre grupper haft en första work shop och spånat kring, vad vi ser för möjligheter, vad vi har för farhågor och vad vi prioriterar. Det enda som är bestämt hittills är att vi ska byta våra enskilda rum mot ett mer öppet landskap, men om det ska vara aktivitetsbaserat, fasta plaster osv. är inte bestämt än. Det här blir en möjlighet till en liten nystart och en uppfräschning, det gillar jag. Trots att vårt kontor är fint idag tror jag att vi kan avspegla vår verksamhet och produkt mer i vårt kontor och dess design än vad vi gör idag. Just nu är tanken att vi ska flytta redan nästa vår så det blir snabba puckar det här. Det är kul att alla vi medarbetare är inbjudna till den här processen och jag lovar att återkomma med uppdateringar så att ni kan få följa med på resan :)

Här är lille jag utanför mitt kontorsrum. Tanken är ett mer öppet landskap på vårt nya kontor för att främja mer samarbete.
Här är lille jag utanför mitt kontorsrum. Tanken är ett mer öppet landskap på vårt nya kontor för att främja mer samarbete.

Att ge det lite tid.

Denna veckan ser ut att bli en lugn vecka. Inga möten inbokade alls faktiskt, vilket till stor del beror på att min handledare är i väg på seminarium idag och på kurs torsdag, fredag. Så nu när jag har handledarfritt 😉 sitter jag med några lite diffusa uppgifter framför mig. Bland annat ska jag försöka få lite grepp om ett pågående projekt som lite granna gått i stå. Vad är historien, bakgrunden osv. Och så har jag fått lära mig att det kan vara ibland. Vissa uppgifter och saker behöver man liksom ge lite tid. Allt har inte ett självklart svar (eller väldigt få saker faktiskt) vilket kan vara lite frustrerande för en sån som jag som kommer från skolan där man är van att hålla högt tempo, uppgifterna är välformulerade och man förväntas leverera ett resultat inom vissa tydligt uppdragna ramar. Så är det såklart med vissa saker här med men andra behöver som sagt lite mer tid, det är inte självklart vad som är rätt sätt så man måste liksom suga på karamellen lite för att få fram ett bra resultat.  Men det är ju kul att märka att man gör framsteg och att man utvecklas och jag måste säga att trots att jag börjat landa lite känns mitt jobb fortfarande ganska nytt. Ett nytt block börjar dock närma sig så snart är jag ”ny på jobbet” igen, ha ha. Faktiskt en lite frustration med att vara trainee, men också det fina. Precis när man landat och känner sig hemma; aha nu börjar jag kunna det här… Då är det dags att byta arbetsuppgifter. Men samtidigt är det ju det som är så bra med traineeprogrammet, att vi får jobba på olika avdelningar inom företaget och därmed får en förståelse för hela affären och hela produktutvecklingskedjan. Sen känner jag lite extra för just projektledning och därför är det nästan lite sorgligt att jag bara har knappt tre veckor kvar! Gagidigag, tiden går så fort, he he. Men, det är nya äventyr som väntar och det ser vi fram emot! :)

Projektledarmöte.

Ungefär en gång i månaden har vi projektledarmöten vilket innebär att alla projektledare här i region väst samt vår avdelningschef ses och behandlar ny information, erfarenheter, knäckfrågor och diskuterar aktuella frågor berör oss. I tisdags lämnade vi de traditionella möteslokalerna på kontoret och tog oss ut till Kviberg. Mathias var värd för mötet och guidade oss runt bland färdigställda och pågående projekt. Sen drog platschefen lite erfarenheter från produktion med lite medskick till alla projektledare och sedan hade vi vårt möte. Nu håller jag på och fixa med några sista punkter för dagen (halvdag idag), bl a kikar jag på förändringar gällande värmepumpen i ett projekt och hur vi kan arbeta in dessa innan det är dags för leverans. Sen är det dags för lite påskledighet. Glad påsk!

Här spanar vi ut över Bellevue Park.
Här spanar vi ut över Bellevue Park.
Här traskar vi runt bland våra färdigställda projekt, t ex Västra Åkanten.
… och här traskar vi runt bland våra färdigställda projekt, t ex Västra Åkanten.

Vi äger hela kedjan.

Det är en av de sakerna som jag gillar med JM. Det är ändå unikt att vi äger hela kedjan och det är det som är vår affär. Vi köper marken, utvecklar den och bebygger den. Som trainee försöker jag ta tillvara på detta faktum och faktiskt se vad mina kollegor sysslar med. I förra veckan hängde jag med två av våra affärsutvecklare och vår regionchef när de pratade anbud på en fastighet. Jag tycker det här med ackvisition är väldigt spännande, kanske delvis för att det är så hemlighetsfullt (man kan ju inte prata vitt och brett om en fastighet man har span på eller de anbud man jobbar med) men också för att det lägger grunden för resten av ett projekts resa. Är markköpet en dålig affär är det svårt att få en god marginal eller ”rädda upp” i ett senare skede. Gör vi däremot bra affärer har vi möjlighet att bygga finfina projekt framöver. Vilket leder till en annan aspekt, att de liksom måste sia lite i framtiden. Vad och vart kommer staden att satsa framöver, i vilka områden kommer planer att tas fram och vart vill folk bo om 10 år. Ja menar, ofta köper vi mark utan detaljplan och tiden innan man har nått en färdig detaljplan kan ju vara allt från 3, 4, 5 till 15 år och sen ska vi lägga ett par år på att projektutveckla och bygga innan våra kunder kan sätta foten i sin nya lya. Sen har vi hela den ekonomiska aspekten… ja nu börjar jag ge mig in på djupt vatten så nu slutar jag men min poäng var i alla fall att det är kul att lära sig mer om starten på vår affär och hur vi bygger vår produkt.

Ett år, redan?!

Nu ska jag strax iväg och mingla med några eventuella nya traineer. Fattar inte hur fort tiden går! För ett år sedan var det jag som sökte mig till JM och som var på den här assessment -dagen (en del av rekryteringsprocessen). Det var sjukt nervöst och jag hade så högt tryck på mig själv att leverera, snacka om att jag var helt färdig när jag kom hem på kvällen. Man vänder ju liksom ut och in på sig själv under en sån här period när man söker jobb och intervjuas fram och tillbaka! Men men, jag får väl hoppas att jag kan hälsa några av dem jag möter idag välkomna till JM senare i vår :)

Senare i eftermiddag ska jag och Mathias till Lerum och träffa kommunen för att prata om en markanvisning vi har där. Vi håller på att arbeta fram en detaljplan för området och idag ska vi prata lite ekonomi. Så får vi se vad jag kan dra lärdom av efter denna dagens slut. Ha det!