Sista dagen innan semester

Hej på er!

Idag är det min sista arbetsdag innan semestern. SÅ härligt det ska bli med sommar!!! Har liksom inte lyckats få någon riktig sommarkänsla än när jag bara fortsatt jobba på som vanligt. Minst sagt annorlunda från när jag pluggade och jag alltid tog ett väldigt tydligt steg rakt in i sommaren samma dag som sista tentan var skriven i slutet av maj.

MEN, icke att förglömma, så har jag ju då betald semester för första gången i mitt liv. Tjoho!! Det är typ värt att fira.

Ja, annars då? Jo jag har ju som sagt jobbat på. Typ alla tog semester förra fredagen då den berömda byggsemestern drog igång, så har varit ganska öde här denna veckan. Men vi är ändå några tappra själar kvar här som kan luncha osv tillsammans, så jag överlever.

Nästan alla mina projekt som jag jobbar med drar igång rejält direkt efter semestern, så har lagt mycket tid nu på att förbereda olika saker. Till exempel är jag med och planerar en workshop i ett av projektet och i ett annat sätter jag ihop en PowerPoint som jag ska presentera i augusti. Åh och när jag skriver projekt så menar jag inte byggprojekt! Nu är jag ju på verksamhetsutveckling och inte projektering eller produktion. Så när jag pratar om projekt menar jag saker som utvecklar vår verksamhet. Till exempel ett nytt verktyg för att prissätta våra bostäder, eller att vi ska testa en miljövänligare betong på några byggarbetsplatser. Superspännande att få jobba med!

Hoppas ni har och får en helt underbar sommar. Vi ses om fyra veckor!

Jonas gästbloggar

Jag har fått ett fint mejl från Alexandra med frågan om jag skulle kunna vara gästbloggare vilket jag givetvis kan och vill!

Jag heter Jonas och hänger för tillfället på Oslokontoret i mitt tredje block där jag går som biträdande projektledare. Jag måste börja det här inlägget med att kommentera norrmännens oförmåga att inte ta fika 2-3ggr per arbetsdag. Till en början saknade jag det oerhört men nu, efter lite drygt två månader, klarar jag mig galant utan och måste snarare stämma in i en förundran över Sveriges vana att springa fram och tillbaka mellan fikarum och arbetsplats. Sedan måste jag svara att Ja! De äter väldigt mycket mackor här, vilket är det vanligaste som har kommit på tal innan jag åkte hit när jag berättat för folk om att jag ska bo och arbeta i Norge.

Sedan finns det såklart en massa fallgropar i språket som lätt förvirrar en men som ger sig efter ett tag.

Här är några exempel:

Svenska                –               Norska

Projektledare     –               Projektchef

Arbetschef           –              Projektledare

FKI                          –               NKI

Mäta                      –               Måle

Rolig                      –              Lugn

Den enda bild jag hittade på mig själv där jag världsvant glider runt i stålhätta, laptop och varsel i byggbarackerna ute på Porslinskvarteret i Gustavsberg där jag var under 12 veckor i höstas.
Den enda bild jag hittade på mig själv där jag världsvant glider runt i stålhätta, laptop och varsel i byggbarackerna ute på Porslinskvarteret i Gustavsberg där jag var under 12 veckor i höstas.

Men att vara här i Norge och arbeta hos JM AS istället för JM AB är i det stora hela inte så stor skillnad ändå. Uttrycket ”ett JM” som myntas ofta och som syftar på att vi arbetar på samma sätt oavsett geografisk plats stämmer väldigt bra och den kunskap jag hade i bagaget från tidigare block (produktion och projektering) har jag kunnat nyttja i stort sätt fullt ut här.

Just nu är det början på semestertider som tyvärr grusade min idé om att fotografera hela min projektgrupp men här på bilden nedan är i alla fall tre glada personer som jobbar med projektet ”Myrvoll stasjon” och som snart ska gå på en välförtjänt ferie (semester).

Fatima, Kim och Linda i vår del av kontoret där vi som jobbar med detta projekt sitter.
Fatima, Kim och Linda i vår del av kontoret där vi som jobbar med detta projekt sitter.

Myrvoll stasjon ja, ett stort projekt som innehåller väldigt mycket mer än bara bostäder (totalt ca 700 hushåll). Vid en snabb summering i huvudet är det mataffär, fridlysta salamandrar som får egen damm, stort gemensamt torg för hela området med småbutiker, eget energibolag, stora infrastrukturutbyggningar i samarbete med kommunen, två nya förskolor och säkert mycket mer som jag ännu inte har hunnit sätta mig in i.

Skogsåsen med radhus till höger och Trelasttomta med flerbostadshus till vänster som tillsammans bildar projektet Myrvoll stasjon.
Skogsåsen med radhus till höger och Trelasttomta med flerbostadshus till vänster som tillsammans bildar projektet Myrvoll stasjon.

Det är i alla fall väldigt kul att få vara med i utvecklingen av just detta projekt och att få gå som biträdande projektledare gör att jag får en helhetsbild på de många olika utmaningarna och egenskaperna som projektet har.

I veckan fick vi precis höra på resultatet av en egen låt som vi har beställt till marknadsföringen av området. Den ska användas till ”radiospottar” som ska sändas i olika kanaler under hösten och därmed öka kännedomen och intresset för projektet. Väldigt häftigt!

Det var allt från Norge!

Ha de!

//Jonas

 

Gästblogg från Uppsala

Hej!

Nu har turen kommit till mig att skriva ett inlägg här på traineebloggen. Mitt namn är Johanna Widén, 26 år från Uppsala. Jag jobbar på Region Öst, eller lite mer precist, i Uppsala. Jag har (precis som Alexandra) varit trainee på JM sedan september förra året. Ett otroligt roligt jobb där man ställs inför nya utmaningar varje dag.

 

Här är en bild på mig när jag var ute i produktion i höstas och fick vara med vid en gjutning.
Här är en bild på mig när jag var ute i produktion i höstas och fick vara med vid en gjutning.

Jag tänkte berätta lite mer vad jag gör på dagarna här i Uppsala.

Just nu är jag inne på mitt tredje block, som är projekteringsledning. En roll där man måste klara av att ha många saker på gång samtidigt. Som projekteringsledare är den huvudsakliga uppgiften att utveckla projektet och ta fram handlingar som sedan produktion tar över. Detta görs i konsultgruppen som består av en eller flera konsulter från varje disciplin (A, K, El, VVS etc.).

Jag och min handledare Christian har just nu tre olika projekt som vi jobbar med. Det första är projektet Kungsgatan 66 som är ett projekt som precis har produktionsstartat etapp 1 och ska byggas i centrala Uppsala, på just Kungsgatan 66. Just nu är det bara en grop, men det kommer bli väldigt fint när det är klart!

En bild på hur det ser ut idag.
En bild på hur det ser ut idag.

 

 

En bild på hur det kommer se ut när det är klart.
En bild på hur det kommer se ut när det är klart.

Det andra är ett projekt som vi fick ta över för bara någon månad sedan. Det är ett lite mindre projekt som ska byggas i stadsdelen Gränby här i Uppsala. Det är det här projektet som jag har ägnat mest tid åt. Upphandlingen av konsulter är i fullgång och projekteringen drar igång efter semestern. Det ska bli riktigt kul då det är jag som ska få hålla i projektet så mycket som möjligt.

Det sista projektet vi har är ett småhusprojekt en liten bit utanför stan. Där har produktionen dragit igång och projekteringen är klar. Det är lite att göra trots det då det alltid kommer upp frågor från produktion som måste lösas.

Några saker som en vanlig dag kan bestå av:

  • Möten, antingen med konsultgruppen eller ute på bygget med produktion.
  • Upprättande av olika dokument som ska fram när ett projekt drar igång (bl.a. tidplan och projekteringskalkyl).
  • Mailande med konsulter för att lösa olika frågor som har dykt upp.
  • Och mycket annat…

Det var en liten inblick i vad jag sysslar med om dagarna.

/Johanna

 

Min vecka

Hej allihopa! Hur mår ni idag? Med mig är det bra, har en stabil fredagskänsla och peppar inför sommaravslutning med min hemregion ikväll! Vi ska minsann ha middag på någon trevlig båt osv. Ska bli jättekul att träffa och hänga lite med dem igen, har ju hunnit gå några veckor nu sen jag jobbade med dem på projektering.

Men hur har resten av min vecka varit då, undrar ju ni då (såklart!! hehe). Jo tackar som frågar, den har varit bra. Lite annorlunda än det vanliga till och med. I måndags var jag på poträttfotografering och fick nyttja min icke existerande talang för att posera. I onsdags fick vi traineer här på Verksamhetsutveckling delta som observatörer på KoM-rådet och sen i torsdags även som observatörer på Hållbarhetsrådet. Vilket förmodligen inte säger er någonting alls, men båda råden kan förklaras som två av de högsta beslutsorganen inom JMs beslutshierarki för verksamheten.

KoM-rådet hanterar beslut som rör JMs processer och produkt, medan Hållbarhetsrådet rör beslut som kopplar till hållbarhet. Det var superintressant att få höra vilka frågor som har störst fokus just nu och diskussionerna kring dem. Väldigt lärorikt! Börjar dessutom få större förståelse för hur ”beslutssnurran” fungerar på företaget, vilket gör att mycket annat faller på plats. Fast ska inte bli för kaxig, för det är ganska komplicerat. Tur att jag har några månader till på mig att klura ut mer 😉

Slänger in en bild från ett av våra platsbesök på byggarbetsplatser i november förra året. Lätt att glömma hur kallt det var nu när vädret är behagligt. Mitt budskap: never forget. (Christoffer och Bahar i mitten ser dock väldigt avslappnade ut, men låt er icke luras. Det var kallt.)
Slänger in en bild från ett av våra platsbesök på byggarbetsplatser i november förra året. Lätt att glömma hur kallt det var nu när vädret är behagligt. Mitt budskap: never forget. (Christoffer och Bahar i mitten ser dock väldigt avslappnade ut, men låt er icke luras. Det var kallt.)

 

Och plötsligt så drog det igång

Hej allihopa!

Det är fredag tänkte jag skriva, men icke! Det är ju faktiskt onsdag, halvdag och superkort vecka. Så nu sitter jag här och tittar på hur min vecka har varit och planerar hur jag ska lägga upp nästa vecka, som om det vore fredag. Och mitt i allt det här så inser jag plötsligt att oj, nu känns det som om flera projekt och uppgifter faktiskt har dragit igång! Wohoo!!

Den här första tiden på nytt block är lite svår tycker jag. Många nya intryck så min hjärna känns fullproppad, samtidigt som arbetet inte riktigt hinner dra igång direkt vilket innebär att min produktivitet inte precis har varit på topp.

Mitt schema har varit ganska fullt ändå med många introduktioner för de olika avdelningarna här på Verksamhetsutveckling och startmöten för projekt. Det är väl mer jag som gärna vill kunna se och ta på vad jag har gjort, vilket kan vara lite svårt när tid på dagarna går åt mycket möten. Ska bara komma ihåg att mötena är lika nödvändiga och att det också är något jag gjort även om de inte resulterar i någon produkt jag direkt kan ta på. Eller ja, mötesanteckningar är ju i och för sig något jag alltid får med mig efteråt, he he he.

Avslutar mina fredags- (onsdags..) tankar med min nya utsikt från min plats här på fjärde våningen.

Ha en superbra långhelg, så hörs vi nästa gång!!

Utsikt från pl 4

 

 

Reflektera mera

Jag har hunnit vara med om en hel del sen vi hördes sist. Jag har genomfört och avslutat mitt projekteringsledarblock, jag har haft teorivecka nummer två och jag har påbörjat mitt block på Verksamhetsutveckling. Så låt oss reflektera!!!

När jag tänker tillbaka på min tid på projektering känner jag mig glad. Är glad över att jag fick chansen till att prova på att jobba med så många olika delar inom projektering och nöjd över att jag faktiskt fixade det!

Såhär i efterhand var min största utmaning det enorma informationsflödet man utsätts för som projekteringsledare. Är informationen något som jag bara behöver veta, behöver jag agera på den eller vidarebefordra den till någon annan? Och hur prioriterar jag mitt arbete? Hur ska jag göra för att kunna fokusera på en uppgift åt gången när det samtidigt ramlar in fler och jag blir avbruten?

För att hantera det insåg jag att det handlar om att arbeta med struktur, arbetsmetodik och personlig effektivitet. Något som jag faktiskt inte använt mig av på samma sätt under min studietid som jag känner att jag behöver nu.

En liten inblick i en del av min struktur.
En liten inblick i en del av min struktur.

Teoriveckan efter avslutat projekteringsblock innehöll som föregående väldigt intressanta moment som coachning i att leda sig själv och att vi traineer fick delta i bolagsstämman. Nästa vecka ska vi redovisa vår analys  av bolagsstämman för vår VD Johan Skoglund. Att vi får chansen att arbeta mot koncernledningen genom både Business Case och bolagsstämman på det här viset tycker jag är en av höjdpunkterna i traineeprogrammet.

takvandring av Agnes copywright
Vi takvandrade under teoriveckan, sjukt coolt! Foto: Agnes Lindblom.

Nu sitter jag här på Verksamhetsutveckling, två veckor in i blocket. Jag delar rum med två andra traineer i min årgång (Tone och Alexander) vilket är väldigt trevligt. Under vår tid här kommer vi att genomföra olika typer av utredningar för hela avdelningen, med väldigt spridda fokus. Som avdelningsnamnet ger en ledtråd om håller Verksamhetsutveckling på med allt som har att göra med utveckling av JMs verksamhet. Jag håller till exempel på med att undersöka utföranden av solceller i våra bostäder, Alexander ska ta sig an förbättringsförslag från våra kollegor i produktion om hur vi kan bygga smartare och Tone ska se om vi kan strukturera upp riktlinjer kring hur vi på JM bör bygga ägarlägenheter. Gott och blandat helt enkelt!

Mina kontorsbuddies Alexander och Tone!
Mina kontorsbuddies Alexander och Tone!

 

 

 

 

 

 

 

Det var allt för den här gången, tack och hej!

 

Kerstin gästbloggar

Hej!

Jag fick frågan av Alexandra om jag kunde skriva några rader då jag likt henne började på JM genom JMs traineeprogram. Tänkte kort berätta om min resa på JM från att ha varit trainee fram till dagens arbete som projektledare.

Våren 2010 avslutade jag mina studier på Industriell ekonomi i Linköping och begav mig då till franska alperna. Där hade jag några år tidigare träffat min numera man och vi skulle nu tillsammans tillbringa några månader med sol och skidåkning.

Samtidigt var tanken att jag skulle söka jobb, lite svårt med koncentrationen från min sida men efter ett tag fick jag upp ögonen för JMs traineeprogram. Byggbolag var på den tiden inte jättefrekventa besökare på de arbetsmarknadsdagar som vi hade för Industriell ekonomi i Linköping. Däremot så har jag både snickare, träarbetare, murare och huskonstruktörer i släkten så tanken var ändå inte jättelångt borta.

Det jag fastnade för var att det dels var ett traineeprogram, jag hade fortfarande svårt att bestämma mig för vad ”jag ville bli när jag blev stor” så det passade mig med att fortsätta några år med att få testa sig fram. Sen fastande jag för JM pga. att det kändes som ett ”fräscht” bolag i den annars kanske lite mossiga byggbranschen. Att jobba med slutkund och bygga hus som skulle stå i många år framöver lockade också, jag skulle få vara med att skapa något beständigt.

Sommaren kom och efter några vändor till Sverige (efter att ha fortsatt det flackande livet med en sommarsäsong på Korsika) så fick jag anställning på JM.

Traineeperioden var otroligt lärorikt, vissa perioder mer intensiva än andra, och det viktigaste av allt var att jag lärde känna så många intressanta och duktiga medarbetare. Ett otroligt viktigt redskap i mitt framtida arbete på JM.

Efter att ha avslutat den tvååriga traineeperioden var det dags för en anställning i organisationen. Tanken var att jag skulle börja som biträdande projekteringsledare, vilket jag också gjorde på Stockholms Region Nord. Men i samma veva blev jag tillfrågad om en intervju för, vad som då kallades, VD-assistent. Efter intervjun föll det så väl ut att jag erbjöds tjänsten och arbetade då parallellt med projektering och för vår VD Johan Skoglund. Att arbeta tätt med vår VD har lärt mig otroligt mycket. Både i vetskapen om vilket stabilt och tryggt företag vi har och att de i ledningen har en starkt drivkraft och passion för att hela tiden utveckla JM till något ännu bättre.

Efter två år i dessa roller fortsatte arbetet med projektering av egna projekt, dvs jag lämnade rollen som biträdande projekteringsledare. För snart 1 år sedan gick jag in i rollen som Projektledare på JM. Jag hade då arbetat här i ca 6 år. Dessa år har gett mig en stabil grund med inblick i både produktion, inköp, projektering, inredning och marknadsföring genom JMs traineeprogram och vidare arbete i projekt. Idag kantas min vardag av både stort ekonomiskt ansvar, uppföljningar med produktion och kontakt med kunder och intressenter.

Det jag alltid har uppskattat med JM och med de positioner jag har haft är att ingen dag är sig lik. Det är alltid nya utmaningar och nya människor att träffa och nya möjligheter att vinna.

/Kerstin Westling

Såhär trevligt kan det se ut när vi grillar på bygget i Kanalstaden.
Såhär trevligt kan det se ut när vi grillar på bygget i Kanalstaden.
Fullriggaren - ett av projekten i Kanalstaden som jag är projektledare för.
Fullriggaren – ett av projekten i Kanalstaden som jag är projektledare för.

 

Klara gästbloggar

Hej!

Nu har stafettpinnen kommit till mig och det är min tur att skriva ett litet inlägg. Mitt namn är Klara Karlsson och jag är en av två traineer i Region Syd, Malmö. Just nu är jag på mitt andra block som är Projektledning. Jag trivs superbra, är inblandad i tre olika projekt som min handledare är ansvarig för. Alla är i lite olika faser och arbetsuppgifterna är väldigt varierande, vilket passar mig bra. Jag har fått vara med på många spännande möten och lärt mig väldigt mycket. Exempelvis har jag upprättat entreprenad- och köpeavtal, fyllt i alla förutsättningar till en ekonomisk plan och upphandlat besiktningsman och mycket mer. En vanlig dag består oftast av minst ett möte. Det kan vara exempelvis ett projektgruppsmöte (förkortas PGM, man lär sig snabbt alla förkortningar, men i början är man rätt lost) ute i en av bodarna på bygget, möte med kommunen eller ett informationsmöte med kunderna.

Utöver detta hade jag en liten sidouppgift. På bygget där jag var under mitt första block byggdes en speciell gästlägenhet. Utformningen av den var ett vinnande förslag från en idétävling kallad ”Funky Rooms” initierad av UngBo. Idén var att fånga upp innovativa lösningar på små smarta kök och badrum på en mindre yta eftersom våtrum tar proportionellt stor plats i små lägenheter och är dyra att bygga. Målet var att hitta förslag på hur dessa ytor kunde göras mindre och billigare utan att kompromissa med tillgänglighet eller funktion. För att inte alla bra idéer skulle fastna på skrivbordet, och för att visa för unga att det faktiskt går att förverkliga en del av tankarna, valde JM att projektera om en övernattningslägenhet och förverkliga delar av vinnarförslaget.

De genomförda åtgärderna hade störst fokus på ytan med kök och badrum. En dubbeldörr sattes in för att skapa möjligheten att ”veckla ut” ett rullstolsanpassat badrum genom att stänga den på två olika sätt, se den gula dörren på bilderna.

Klara_bild

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klara_bild1 Klara_bild2 Klara_bild3 Klara_bild4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Min uppgift blev att dokumentera, sammanställa kostnader och skriva en slutrapport till Boverket, som gett oss ett stipendium för att kunna förverkliga detta.

Glad påsk och på återseende!

/Klara, trainee i Malmö

 

 

 

 

 

Jobb, jobb, mera jobb

Ja, jobb som sagt. Blir ju en del jobbsnack på den här bloggen. Vilket i och för sig är ganska rimligt, då det är en blogg som handlar om hur det är att vara trainee. Hade jag bara skrivit om vad jag gjorde utanför jobbet hade jag kanske inte blivit så populär he he.

Känns bara som att det lätt blir lite enformigt när jag skriver här. Men äsch. Ni kan väl få en liten resumé på höjdpunkterna den här veckan!

Höjdpunkt 1: Hade en regioninfo där vi fick veta om hur JM tänkt bli mer digitala än vad vi är idag. Mycket snack om digitalitet överlag tycker jag, vilket är kul! Mer digitalitet åt folket!

Höjdpunkt 2: Jobbade på en visning för allmän försäljning på ett av våra projekt. Trevligt att få prata med människor som är intresserade av våra bostäder och kul att kunna svara på lite frågor om själva utformningen av bostäderna. Blir lite sådär nöjt kaxig när jag kan svara på sådant.

Höjdpunkt 3: AW med två av mina traineebuddies om en halvtimma typ. Ops, det handlade visst inte om jobb. Hehehehe! Men det är ju fredag och då är det viktigt att få in helgkänslan 😉

Hoppas ni får en trevlig helg allesammans! Hörs nästa gång!

En solig måndag

Det är måndag, men inte en helt vanligt måndag. Utan en SOLIG måndag!!! Helt galet vad lite sol kan göra skillnad för ens humör, tycker ni inte? Tycker det mesta känns lite lättare när det blir ljusare ute.

Idag steg jag upp supertidigt (vant mig bort från tidiga mornar sen bygget) för att vara med på slutbesiktningar i ett av våra projekt. Det är alltså en besiktning som kunden går inför deras tillträde av bostaden tillsammans med en besiktningsman och ansvarig arbetsledare. Det var intressant att vara med på, bostäderna var jättefina och kunderna var nöjda. KUL!!!

I övrigt har jobbet rullat på i snabb takt tycker jag. Arbetar med många olika frågor parallellt och känns som om jag börjar få mer koll på vad man gör som projekteringsledare. Det är en roll som typ har att göra med samtliga grupper kopplade till projektet på något sätt, vilket gör att man har en del koll på mycket. Det är roligt!

Imorgon ska vi ha projekteringsmöte med alla konsulter och jag ska vara superfokuserad, för nästa projekteringsmöte efter det ska jag få hålla i själv! Woho!!

Avslutar med en bild som jag tagit från min plats vid skrivbordet. Fick allt med lite sol som bevis.IMG_0213

Nu ska jag hem! Det här med att kunna gå hem tidigt när en börjat så tidigt är ju ändå väldigt positivt. Ska bara försöka komma ihåg den detaljen nästa gång när väckarklockan ringer 😉