Semester.

Nu tar jag semester (obs betald // tidigare student)! Det ska blir så härligt med ledighet, att få njuta av sommarn, grilla och bada och läsa en bok. Jag önskar er en fin sommar så hörs vi i augusti igen!

För att fira in semestern bjuder jag på den här fina bilden jag tog tidigare i veckan när jag och Lovisa rensade bland lite pärmar. Lite kul måste man ju minsann ha ;)
För att fira in semestern bjuder jag på den här fina bilden jag tog tidigare i veckan när jag och Lovisa rensade bland lite pärmar. Lite kul måste man ju minsann ha ;)

Besök på Strängbetong.

Idag på förmiddagen har jag och några kollegor varit i Herrljunga på Strängbetongs fabrik och kollat på deras tillverkning. De levererar den prefabricerade stommen till Light Factory och på fabriken vi besökte idag tillverkade de ytterväggar och trappor. Vi har en tegelfasad på båda husen i projektet (jag gillar verkligen tegel alltså). På ena huset en vit sten och en glaserad gul sten på de översta våningarna och på det andra huset en mörk sten. Det var väggarna med den mörka stenen som börjat tillverkas nu (man gjuter alltså in tegelstenarna i betongelementen) och vi var främst där för att kolla av kvaliteten men också för att kika på själva tillverkningen. Min förutfattade mening sedan innan var nog att prefab var hyfsat lätt och lite fyrkantigt liksom men det måste jag säga att jag har ändrat uppfattning om. Det är ett hantverk och jag tyckte att det var kul att få en uppfattning om detaljeringsgraden och de olika stegen i tillverkningen. Bjuder på lite bilder från besöket. Ha en fin onsdag!

Illustration av Light Factory, så att ni vet vilket projekt jag pratar om. Typ så här ska det alltså bli. I dagsläget är det pålning som pågår i produktionen.
Illustration av Light Factory, så att ni vet vilket projekt jag pratar om. Typ så här ska det alltså bli. I dagsläget är det pålning som pågår i produktionen.
Så här såg formarna ut, här med ursparning för fönsterdörrar.
Så här såg formarna ut, här med ursparning för fönsterdörrar.
Här jobbar några killar med att lägga stenen på plats innan gjutning.
Här jobbar några killar med att lägga stenen på plats innan gjutning.
Och så här kan ett färdigt element se ut.
Och så här kan ett färdigt element se ut.
Här kikar vi på olika färgprover med fog för att hitta rätt matchning mot den gula stenen.
Här kikar vi på olika färgprover med fog för att hitta rätt matchning mot den gula stenen.
Så här sjysta grejer kan man tillverka i ren betong genom att bara arbeta med olika retarders, storlek på porer mm. Så coolt!
Så här sjysta grejer kan man tillverka i ren betong genom att bara arbeta med olika retarders, storlek på porer mm. Så coolt!

Granskningar och Liseberg.

Den senaste veckan har jag varit med på intern granskning av två projekt i programhandlingsskede (tidigt skede). Det har varit väldigt lärorikt att få höra alla tankar och idéer från mina erfarna medarbetare och dessutom kul att få hör allas olika perspektiv. Vad tänker marknad, vår regionchef, vår produktionsavdelning? Alla har sina olika ”glasögon” på sig och ser på projekten från olika synvinklar. Jag bara suger i mig allt och sparar i minnesbanken!

Igår var vi några stycken som drog till Liseberg efter jobbet och åket karusell järnet! Kan inte minnas sist jag köpte åkband och gick all-in! Så kul!

Obligatorisk gruppbild.
Obligatorisk gruppbild.

 

 

Provmålning.

Igår var jag ute i Kviberg på projektmöte och blev bjuden på tårta då vi har godkänd slutbesiktning i ett av projektet. Dvs klappat och klart = värt att fira! Innan mötet var jag också ute och kollade på en provmålning av den träpanel som tillsammans med en bandtäcktplåt utgör fasaden på innergården. Ett kanonfint resultat tycker jag!

Schysst med lasyr.
Schysst med lasyr.

Lovisa Westblom på besök.

Tjoho,

Jag heter Lovisa Westblom och jag  har fått äran av My att skriva ett litet gästinlägg vilket passar bra nu när jag är gäst här på Väst(bäst)kusten. Jag jobbar nu med projektledning här på Göteborgskontoret och har tagit över efter My så även jag jobbar med  Mathias som är en grym handledare! Jag tänkte passa på att reflektera lite om mina tidigare placeringar, hur det är att vara trainee och byta arbetsplats var femte månad.

Jag har sedan jag började traineeprogrammet i augusti varit i produktion på ett projekt i Gustavsberg (Porslinskvarteren), verksamhetsutveckling och nu projektledningen sedan i maj. Det är tre väldigt olika placeringar och jag har lärt mig mycket, inte minst om mig själv.  Produktion var något helt nytt för mig då jag tidigare har pluggat industriell ekonomi så de första veckorna såg jag nog mest ut som ett frågetecken.  Så här i efterhand inser jag hur givande det var och det var helt klart värt att gå upp 05.00 varje dag:) Blocket på verksamhetsutveckling var kul och lärorikt, jag fick förståelse för hur beslut tas och hur vi på JM jobbar med utvecklingsarbete både med byggtekniska delar och interna processer. Jag fick även jobba med hållbarhetsprojekt vilket jag tycker är väldigt intressant. Nu är jag som sagt på projektledning vilket är riktigt kul då man får följa hela JMs affär och jobba nära våra kunder. Just nu jobbar vi med programhandling för ett nytt projekt i Kviberg. Ska bli kul att komma tillbaka om några år och se hur det blev!

Hur är det då att vara trainee och byta arbetsuppgifter var femte månad? Jo, vissa dagar kan jag känna mig frustrerad av att ständigt känna mig ny på jobbet men för varje byte som jag gör desto snabbare kommer jag in i jobbet. Jag börjar mer och mer kunna dra nytta av mina tidigare placeringar. Men framförallt är livet som trainee väldigt kul och utmanade! I stor sett varje dag lär jag mig nya saker och får träffa nya människor.  Hur kul är inte det!?  Det är verkligen en fördel att få möjligheten att lära känna hela företaget genom att jobba på flera regioner och på flera befattningar men det bästa av allt är kontaktnätet av härliga och kunniga kollegor! Jag avslutar med en bild på mig och min vapendragare My från region västs sommarfest:)

Tack för mig!

Lovisa och jag

 

Trevliga kollegor!

Jag har ju glömt att lägga upp bilder från vår sommarfest som vi hade förra fredagen. Jag hade så himla roligt! Jag pratar ju mest jobb och faktiska uppgifter här på bloggen vilket jag anser är själva syftet men en annan väldigt viktig sak med ett jobb är ju att man trivs med sina kollegor och att man har en härlig miljö på sin arbetsplats. Och det måste jag säga, att jag har superfina kollegor. Prestigelösa och hjälpsamma och himla kul att umgås med. Både på sommarfester och på fikat och på en och annan aw i det fina sommarvädret. Hurra för att ni gör min dag!

Vi började med en tur med party-paddan och spanade in några tidigare projekt.
Vi började med en tur med party-paddan och spanade in några tidigare projekt.
20160527_160911
Sedan var det god mat, snack och dans som gällde resten av kvällen. Klackarna i taket om du frågar mig ;) Sedan var det god mat, snack och dans som gällde resten av kvällen. Klackarna i taket om du frågar mig ;)

20160527_194109

En onsdag.

Igår startade jag dagen på vårt projekt ute i Kviberg. Med anledning av problem med att installera värmepumpen, eller ja snarare en diff mellan handlingar och levererad produkt så hade jag sammankallat VS-projektör, leverantör, montör och så ett par av oss på JM. Tillsammans klargjorde vi problematiken och bestämde hur vi skulle gå vidare för att nå bästa resultat. Ibland måste man liksom bara ses i verkligheten, och speciellt på plats så att man kan gå ut och titta på det man pratar om. På mejl kan saker och ting bli något snurrigt när det är många kockar och det kommer olika bud från olika håll. Så, detta var helt klart ett bra och givande möte!

På eftermiddagen tog vi oss ut till vårt småhusprojekt Svarte Mosse i Länsmansgården som ska byggstartas nu. Vår regionchef, ett par representanter från Göteborgs Stad och Rektorn för Stora Holms Gymnasiesärskola höll tal och tog ett ”första spadtag” i projektet och sen blev det lite musik och fika. Mycket trevligt och de kunder som redan köpt sig ett hus i projektet kände sig förhoppningsvis riktigt nöjda! Härligt fint och naturnära läge alltså.

Första spadtaget in action.
Första spadtaget in action.

Projektering. Och arvet.

Arvet tänker ni nu, what? Nu har hon fått storhetsvansinne, ha ha. Men vänta så ska ni få höra hur jag tänker…

Tiden flyger förbi här på projekteringsavdelningen. Måste säga att jag trivs riktigt bra här! Vi jobbar bland annat intensivt med att få fram programhandlingar för projektet Silon innan semestern. Det bollas mycket internt mellan projekteringsledare och projektledare och även med arkitekt, konstruktör och installationskonsulter. I detta första skede är det ju främst arkitekten som jobbar fram handlingar men vissa avgörande funktioner, så som övergripande stomkonstruktion och utrymmen för schakt måste finnas med i tanken redan nu.  Som jag har sagt tidigare så tycker jag att det är himla kul att jobba i så här tidiga skeden. Att få se hur ett projekt faktiskt skapas. Det är så mycket att ta hänsyn till. Brand, utrymning, tillgänglighet, markförhållande mm bara för att nämna några, listan kan göras lång! Men det är det som gör hela utmaningen.

En sak som slagit mig sedan jag blev klar med skolan och började på JM är vilken viktig och stor roll arkitekten har. Ofta lyfts det fram en tråkig och förlegad syn på de olika rollerna som behövs i ett byggprojekt, vilket man blir matad med i olika sammanhang under studietiden. Likadant när det kommer till den omoderna och föråldrade byggbranschen som så ofta år sig en känga. Ibland befogat men ibland också obefogat. Men jag måste säga att oavsett roll så slås jag allt oftare av hur stolt man kan vara över det man åstadkommer på arbetet när man jobbar i byggbranschen. Det blir liksom så konkret när man åker förbi ett bostadshus, ett hotell eller en förskola och man kan säga att ”det där har jag varit med och byggt”. Och! Om 50 och 100  år (teoretiskt då, tvivlar på att jag kommer bli 126 år liksom) kan jag säga samma sak. Och med min positiva syn på livet så tänker jag att det dessutom finns en stor utvecklingspotential i branschen och många utmaningar och nötter att knäcka framöver.

Så… denna flummiga utsvävning får avsluta en tisdag som denna. Ha en fantastisk kväll änna. Ha ha. Nu är jag nog lite över-trött eller så har jag bara bott i Göteborg för länge 😉

En tisdag.

Igår var jag på momsutbildning halva dagen. Kan ju låta som ett lite halvtorrt ämne vid första anblicken men jag tyckte det var väldigt intressant! Jag har ingen erfarenhet på området så jag fick med mig mycket matnyttigt. Det var en proffsig kille som höll i det och han hade verkligen riktat innehållet till oss som målgrupp vilket alltid gör det hela så mycket bättre! Sen på eftermiddagen var jag på samordningsmöte för vårt projekt Light Factory – Nyx och Nova,  där vi bygger tätt ihop med Skanska. Min nya handledare Patric är projekteringsledare i det projektet och nu när jag hänger med honom här i några månader framöver så kommer jag förhoppningsvis att få en god inblick i projektet. Det är ju ett projekt som sticker ut en del jämfört med våra andra projekt här i Göteborg  så det är spännande och se hur vi jobbar och vad som krävs i ett sån här satsning. Uppföljning utlovas!

Visualiserad bild över Light Factory Gbg sett från nordost.
Visualiserad bild över Light Factory Gbg sett från nordost.