Provmålning.

Igår var jag ute i Kviberg på projektmöte och blev bjuden på tårta då vi har godkänd slutbesiktning i ett av projektet. Dvs klappat och klart = värt att fira! Innan mötet var jag också ute och kollade på en provmålning av den träpanel som tillsammans med en bandtäcktplåt utgör fasaden på innergården. Ett kanonfint resultat tycker jag!

Schysst med lasyr.
Schysst med lasyr.

Lovisa Westblom på besök.

Tjoho,

Jag heter Lovisa Westblom och jag  har fått äran av My att skriva ett litet gästinlägg vilket passar bra nu när jag är gäst här på Väst(bäst)kusten. Jag jobbar nu med projektledning här på Göteborgskontoret och har tagit över efter My så även jag jobbar med  Mathias som är en grym handledare! Jag tänkte passa på att reflektera lite om mina tidigare placeringar, hur det är att vara trainee och byta arbetsplats var femte månad.

Jag har sedan jag började traineeprogrammet i augusti varit i produktion på ett projekt i Gustavsberg (Porslinskvarteren), verksamhetsutveckling och nu projektledningen sedan i maj. Det är tre väldigt olika placeringar och jag har lärt mig mycket, inte minst om mig själv.  Produktion var något helt nytt för mig då jag tidigare har pluggat industriell ekonomi så de första veckorna såg jag nog mest ut som ett frågetecken.  Så här i efterhand inser jag hur givande det var och det var helt klart värt att gå upp 05.00 varje dag:) Blocket på verksamhetsutveckling var kul och lärorikt, jag fick förståelse för hur beslut tas och hur vi på JM jobbar med utvecklingsarbete både med byggtekniska delar och interna processer. Jag fick även jobba med hållbarhetsprojekt vilket jag tycker är väldigt intressant. Nu är jag som sagt på projektledning vilket är riktigt kul då man får följa hela JMs affär och jobba nära våra kunder. Just nu jobbar vi med programhandling för ett nytt projekt i Kviberg. Ska bli kul att komma tillbaka om några år och se hur det blev!

Hur är det då att vara trainee och byta arbetsuppgifter var femte månad? Jo, vissa dagar kan jag känna mig frustrerad av att ständigt känna mig ny på jobbet men för varje byte som jag gör desto snabbare kommer jag in i jobbet. Jag börjar mer och mer kunna dra nytta av mina tidigare placeringar. Men framförallt är livet som trainee väldigt kul och utmanade! I stor sett varje dag lär jag mig nya saker och får träffa nya människor.  Hur kul är inte det!?  Det är verkligen en fördel att få möjligheten att lära känna hela företaget genom att jobba på flera regioner och på flera befattningar men det bästa av allt är kontaktnätet av härliga och kunniga kollegor! Jag avslutar med en bild på mig och min vapendragare My från region västs sommarfest:)

Tack för mig!

Lovisa och jag

 

Trevliga kollegor!

Jag har ju glömt att lägga upp bilder från vår sommarfest som vi hade förra fredagen. Jag hade så himla roligt! Jag pratar ju mest jobb och faktiska uppgifter här på bloggen vilket jag anser är själva syftet men en annan väldigt viktig sak med ett jobb är ju att man trivs med sina kollegor och att man har en härlig miljö på sin arbetsplats. Och det måste jag säga, att jag har superfina kollegor. Prestigelösa och hjälpsamma och himla kul att umgås med. Både på sommarfester och på fikat och på en och annan aw i det fina sommarvädret. Hurra för att ni gör min dag!

Vi började med en tur med party-paddan och spanade in några tidigare projekt.
Vi började med en tur med party-paddan och spanade in några tidigare projekt.
20160527_160911
Sedan var det god mat, snack och dans som gällde resten av kvällen. Klackarna i taket om du frågar mig ;) Sedan var det god mat, snack och dans som gällde resten av kvällen. Klackarna i taket om du frågar mig ;)

20160527_194109

En onsdag.

Igår startade jag dagen på vårt projekt ute i Kviberg. Med anledning av problem med att installera värmepumpen, eller ja snarare en diff mellan handlingar och levererad produkt så hade jag sammankallat VS-projektör, leverantör, montör och så ett par av oss på JM. Tillsammans klargjorde vi problematiken och bestämde hur vi skulle gå vidare för att nå bästa resultat. Ibland måste man liksom bara ses i verkligheten, och speciellt på plats så att man kan gå ut och titta på det man pratar om. På mejl kan saker och ting bli något snurrigt när det är många kockar och det kommer olika bud från olika håll. Så, detta var helt klart ett bra och givande möte!

På eftermiddagen tog vi oss ut till vårt småhusprojekt Svarte Mosse i Länsmansgården som ska byggstartas nu. Vår regionchef, ett par representanter från Göteborgs Stad och Rektorn för Stora Holms Gymnasiesärskola höll tal och tog ett ”första spadtag” i projektet och sen blev det lite musik och fika. Mycket trevligt och de kunder som redan köpt sig ett hus i projektet kände sig förhoppningsvis riktigt nöjda! Härligt fint och naturnära läge alltså.

Första spadtaget in action.
Första spadtaget in action.

Projektering. Och arvet.

Arvet tänker ni nu, what? Nu har hon fått storhetsvansinne, ha ha. Men vänta så ska ni få höra hur jag tänker…

Tiden flyger förbi här på projekteringsavdelningen. Måste säga att jag trivs riktigt bra här! Vi jobbar bland annat intensivt med att få fram programhandlingar för projektet Silon innan semestern. Det bollas mycket internt mellan projekteringsledare och projektledare och även med arkitekt, konstruktör och installationskonsulter. I detta första skede är det ju främst arkitekten som jobbar fram handlingar men vissa avgörande funktioner, så som övergripande stomkonstruktion och utrymmen för schakt måste finnas med i tanken redan nu.  Som jag har sagt tidigare så tycker jag att det är himla kul att jobba i så här tidiga skeden. Att få se hur ett projekt faktiskt skapas. Det är så mycket att ta hänsyn till. Brand, utrymning, tillgänglighet, markförhållande mm bara för att nämna några, listan kan göras lång! Men det är det som gör hela utmaningen.

En sak som slagit mig sedan jag blev klar med skolan och började på JM är vilken viktig och stor roll arkitekten har. Ofta lyfts det fram en tråkig och förlegad syn på de olika rollerna som behövs i ett byggprojekt, vilket man blir matad med i olika sammanhang under studietiden. Likadant när det kommer till den omoderna och föråldrade byggbranschen som så ofta år sig en känga. Ibland befogat men ibland också obefogat. Men jag måste säga att oavsett roll så slås jag allt oftare av hur stolt man kan vara över det man åstadkommer på arbetet när man jobbar i byggbranschen. Det blir liksom så konkret när man åker förbi ett bostadshus, ett hotell eller en förskola och man kan säga att ”det där har jag varit med och byggt”. Och! Om 50 och 100  år (teoretiskt då, tvivlar på att jag kommer bli 126 år liksom) kan jag säga samma sak. Och med min positiva syn på livet så tänker jag att det dessutom finns en stor utvecklingspotential i branschen och många utmaningar och nötter att knäcka framöver.

Så… denna flummiga utsvävning får avsluta en tisdag som denna. Ha en fantastisk kväll änna. Ha ha. Nu är jag nog lite över-trött eller så har jag bara bott i Göteborg för länge 😉

En tisdag.

Igår var jag på momsutbildning halva dagen. Kan ju låta som ett lite halvtorrt ämne vid första anblicken men jag tyckte det var väldigt intressant! Jag har ingen erfarenhet på området så jag fick med mig mycket matnyttigt. Det var en proffsig kille som höll i det och han hade verkligen riktat innehållet till oss som målgrupp vilket alltid gör det hela så mycket bättre! Sen på eftermiddagen var jag på samordningsmöte för vårt projekt Light Factory – Nyx och Nova,  där vi bygger tätt ihop med Skanska. Min nya handledare Patric är projekteringsledare i det projektet och nu när jag hänger med honom här i några månader framöver så kommer jag förhoppningsvis att få en god inblick i projektet. Det är ju ett projekt som sticker ut en del jämfört med våra andra projekt här i Göteborg  så det är spännande och se hur vi jobbar och vad som krävs i ett sån här satsning. Uppföljning utlovas!

Visualiserad bild över Light Factory Gbg sett från nordost.
Visualiserad bild över Light Factory Gbg sett från nordost.

 

Teorivecka!

Nu är jag tillbaka från teorivecka nummer två. Jag reflekterar och grunnar såå mycket dessa veckor, och efteråt också för den delen. Vad tycker jag om det som varit och om de jag träffat? Vem vill jag vara, vad vill jag göra och hurdan vill jag uppfattas som person? Jag inhämtar ny kunskap som trängs med alla dessa flummiga tankar om egenskaper och färdigheter. Jag umgås med mina fina traineekollegor nästan dygnet runt och det är liksom bara fullt upp där inne hela tiden. Hjärnan går på högvarv och jag älskar det. Visst jag var riktigt trött i fredags när jag tog mig hem men jag kunde ändå inte sova på planet hem för att jag är så uppe i varv. Det är så kul att lära sig nya saker, att upptäcka nya saker och att utvecklas. Just att utvecklas blir också väldigt tydligt när jag ser tillbaka på vad jag befann mig i början av blocket. Jag tycker verkligen att tagit ett par rejäla kliv framåt sedan jag började på JM. Jag börjar få bra koll på vår process, övergripande och lite mer på djupet i vissa saker. Jag utvecklas själv som person, lär känna mig själv bättre och lär känna andra bättre. Yeeehhaaa, för framåt är jag övertygad om att jag vill även om jag ännu inte landat i exakt vart jag vill.  Men men, jag har ju tid på mig att komma fram till det och det är ju lite det som är fördelen med programmet också.

Så, åter till teoriveckan. Vad har vi nu gjort då? Jo, vi har haft några pass med JM-folk, alltså interna ”föreläsare”. Vi har pratat projektering, inredning, förvärv och ledarskap på JM och haft givande diskussioner och klurat på olika uppgifter tillsmammans. Vi har också träffat Jonas från Prestationsbyrån som snackat om konflikthantering. Intressant! Vi fick ägna eftermiddagen åt att öva på konflikthantering med skådespelare som satte oss i luriga situationer. Så nyttigt. Sen hade vi en heldag med effektiva möten på agendan och en heldag med arbetsmiljö. Ja ungefär så kan jag summera veckan. Sedan toppade vi det med skyttebiograf och middag en kväll, se bild på mästerskytten nedan.

Jag tycker ju att det här med skytte är himla kul faktiskt och gick in för det hela totalt.
Jag tycker ju att det här med skytte är himla kul faktiskt och gick in för det hela totalt.
Hej gänget! Taggade för skytte? Får ju tacka våra två jagare för väl uppstyrd aktivitet!!
Hej gänget! Taggade för skytte? Får ju tacka våra två jägare för väl uppstyrd aktivitet!!

Klart slut projektledning.

Jahapp. Så hade det redan gått 5 månader och jag gör sista veckan på projektledning. Jag har tyckt det varit himla kul så det är lite synd att det alla redan är slut men det är nog troligt att jag kommer tillbaka hit när min traineeperiod är slut. Så känns det nu i alla fall men det hinner ju ändra sig. Mathias som jag har presenterat här tidigare har varit en väldigt bra handledare och jag har fått stort ansvar. I så stor utsträckning det är möjligt tycker jag att jag fått göra ett jobb som projektledare. Och i de delar som inte går att bryta ut har jag skuggat Mathias, hängt med på möten och ibland faktiskt bara suttit bredvid och gjort vissa saker tillsammans eller lyssnat på något samtal eller så. Jag tänkte ge lite exempel på vad jag fått göra under mitt block.

Jag kan ju börja med att säga att jag har haft väldigt varierande uppgifter, vilket jag upplever att även Mathias har. Jag har bland annat gjort tidplan, förberett presentationer och möten, upprättat avtal (t ex avtal om teknisk förvaltning och  avtal med besiktningsman), gjort energideklarationer, skötselpärm, bostadspärm och prognosarbete. Jag har varit med på de möten Mathias varit på, t ex möte med kommunen, fastighetskontoret, interna möten, möte kring garantiåtgärder i äldre projekt, inredningsvisningar, föreningsstämmor mm. Jag har också roddat i en del projekteringsfrågor då vi tillfälligt inte haft någon projekteringsledare i projektet. Jag har varit med marknad på en del av deras möten för att få förstå hur de jobbar med projekten, t ex prissättning, avdelningsmöte, marknadsworkshop och inredningsmöte. Sen har jag också hakat på ackvisition på anbudsarbete och förvärvsutskott.

Med andra ord har det här varit en kul och lärorik period och jag känner att jag utvecklats och att jag fått en god förståelse för vad vi gör på JM, vem som gör vad och även en bättre förståelse för de externa aktörerna som vi samarbetar med.

Nästa vecka blir det teorivecka och bland annat har vi ”leda mig själv”, ”effektiva möten” och arbetsmiljöutbildning på schemat. Spännande. Men trevligast av allt är ju att träffa alla goa traineekollegor. Stockholm here I come.

Så här fint och soligt väder hoppas jag att Stockholm bjuder på nästa vecka.
Så här fint och soligt väder hoppas jag att Stockholm bjuder på nästa vecka.

 

 

Nytt kontor.

JM Göteborg letar nytt kontor! Vi har helt enkelt vuxit ur vårt nuvarande kontor och behöver därför skaffa oss ett större… och lite modernare (om jag får säga det själv). Inte så konstigt egentligen då vi suttit här på Gårdatorget i 27 år, vilket är ett tag. Och det här tycker jag ju är spännande! Nya möjligheter och dessutom möjlighet att påverka. Jag har varit på studiebesök på två nya kontor, Vasakronan och PWC. Väldigt kul att se två så olika kontor ändå och få lite idéer om vad man själv tycker är bra och inte bra. Sedan under veckan har vi i mindre grupper haft en första work shop och spånat kring, vad vi ser för möjligheter, vad vi har för farhågor och vad vi prioriterar. Det enda som är bestämt hittills är att vi ska byta våra enskilda rum mot ett mer öppet landskap, men om det ska vara aktivitetsbaserat, fasta plaster osv. är inte bestämt än. Det här blir en möjlighet till en liten nystart och en uppfräschning, det gillar jag. Trots att vårt kontor är fint idag tror jag att vi kan avspegla vår verksamhet och produkt mer i vårt kontor och dess design än vad vi gör idag. Just nu är tanken att vi ska flytta redan nästa vår så det blir snabba puckar det här. Det är kul att alla vi medarbetare är inbjudna till den här processen och jag lovar att återkomma med uppdateringar så att ni kan få följa med på resan :)

Här är lille jag utanför mitt kontorsrum. Tanken är ett mer öppet landskap på vårt nya kontor för att främja mer samarbete.
Här är lille jag utanför mitt kontorsrum. Tanken är ett mer öppet landskap på vårt nya kontor för att främja mer samarbete.