Teorivecka 1

Förra veckan hade vi traineer teorivecka 1 vilket innebar att vi alla samlades på huvudkontoret här i Stockholm för utbildning. Så himla roligt att ha fått träffa alla igen och att ha fått delta i väldigt givande föreläsningar och reflektioner av olika slag! Att få byta erfarenheter om det som varit och umgås fyllde verkligen upp mina energidepåer, häftig känsla.

Förutom tid för reflektion om det som varit har vi även fått lära oss om ekonomisystem och om aktivt lyssnande. För att kunna coacha sina medarbetare måste man nämligen lyssna på ett mer koncentrerat och medvetet sätt än vad man vanligtvis gör. Detta fick vi öva genom att både coacha varandra och genomföra olika samtal med skådespelare som iscensatte verkliga (och i vissa fall konfliktfulla) situationer. De här samtalen med skådespelarna var en väldigt speciell upplevelse. Ungefär 20 sekunder in i samtalet kändes det helt äkta och oj vad svårt det var! Att kunna prata om svåra saker med kollegor och faktiskt avsluta samtalet med att ha kommit fram till det man var ute efter från början var svårare än vad jag trodde.

Taggade traineer inför Bahars presentation om det projekt hon varit på de senaste tre månaderna.
Taggade traineer inför Bahars presentation om det projekt hon varit på de senaste tre månaderna.

Vi fick även in lite roligheter på kvällarna. På tisdagen var vi på AW med de traineer från 2015 som är placerade i Stockholm nu. Väldigt trevligt! På torsdagen drog vår årgång och spelade lasertag som avslutades med middag. Det visade sig att några i gruppen är riktiga prickskyttar. Och trots att jag lyckades skjuta färre än vad jag blev skjuten, rekommenderar jag det starkt! Sjukt rolig gruppaktivitet!

AW med några av förra årets traineer.
AW med några av förra årets traineer.
Vinnaren av lasertag!!!
Vinnaren av lasertag!!!

Idag har jag haft min första dag inne på projektering på huvudkontoret. Så nu är jag helt ny på jobbet, igen. Känns lite motigt att återigen vara mer allmänt förvirrad än vanligt gällande det mesta, men det ger nog sig så småningom. Blev fint bemött med en liten krukväxt och trevliga kollegor, så det känns bra! Det här med att inte behöva gå upp kl. 05.00 som jag behövde göra när jag jobbade på bygget är ju också helt underbart. Kvällsmänniskan inom mig hurrar!

Min lilla krukväxt :)
Min lilla krukväxt :)

Dagen drog i alla fall igång direkt med ett möte inför försäljningsstarten till ett av projekten jag är kopplad till. Och imorgon ska jag börja dagen med att dra till bygget i Åkersberga för att titta på lite inglasning av balkonger för att sen avsluta dagen på kontoret i Solna.  

Egen namnskylt och allt, känner mig sjukt viktig. Jättefin blomma någon gullig människa har ritat på min lilla tavla också hihi.
Egen namnskylt och allt, känner mig sjukt viktig. Jättefin blomma någon gullig människa har ritat på min lilla tavla också hihi.

Nu ropar soffan på mig, ha det så fint så hörs vi nästa vecka!

 

Första blocket ute i produktion

Som jag skrev i förra inlägget vill jag försöka mig på en liten sammanfattning om vad jag har gjort under mina tre första månader som trainee på JM. Så here we go, som man säger på svengelska, eller nått.

Det var en gång 14 små traineer som började jobba på en varsin byggarbetsplats, så kallat ute i produktion. Jag var en av dem och blev placerad i Kanalstaden som är ett område i Åkersberga precis vid en kanal (namnet Kanalstaden är en ledtråd) där vi bygger flerbostadshus. Detta projekt skulle komma att bli ett väldigt trevligt bostadsområde där massa människor skulle komma att leva lyckliga i alla sina dagar. Eeeh, ja.. Skämt och sido, det kommer att bli ett väldigt trevligt bostadsområde som angränsar en strandpromenad längs vattnet!

Vår roll har varit biträdande arbetsledare på stomme, alltså på ett projekt som är i stomskedet. Jag hade aldrig jobbat ute i produktion förut och visste verkligen inte alls vad jag hade att vänta mig. Känslan jag hade inför första arbetsdagen kan nog bäst beskrivas som skräckblandad förtjusning.

Första veckan var jag helt ute med hantverkarna, vilket var väldigt kul och lärorikt. De tog emot mig med öppna armar och lärde entusiastiskt ut så mycket de kunde (eller kanske snarare så mycket jag orkade ta emot…). Jag var med och gjöt en bottenplatta, agerade signalman vid loss och lyft med kranen, spikade (…eller ”hamrade” som jag nöjt kallade det tills någon barmhärtig själ rättade mig), borrade, men skuggade framförallt mest mina kollegor och frågade tusen frågor om allting jag såg.

Resterande 11 veckor spenderade jag främst i kontorsbodarna där jag försökte lära mig vad det innebar att vara arbetsledare och få ett grepp om hur de olika momenten och processerna i en byggnation på JM går till. Helt enkelt få en liten bit av den helhet jag så gärna vill ta med mig efter min två års tid som trainee.

Då i princip allting för mig var nytt har jag lärt mig massor. Framförallt ganska små saker som vad olika byggnadsdelar heter, hur en hantverkares vardag ser ut, hur snabbt saker och ting plötsligt kan gå där ute, hur viktigt det är att arbeta lösningsorienterat och hur viktig det är att kunna ta snabba beslut. Framförallt har jag fått ytterligare insikt i hur viktigt det är att skapa och upprätthålla relationer inom sitt arbete. Och hur avgörande sättet en kommunicerar på som både ledare och medarbetare är för resultatet.

Min sista dag förra onsdagen avslutades med prinsesstårta och presenter av mina fina kollegor. Tack för den här tiden! Det är självklart tråkigt att lämna alla trevliga människor där borta, men det ska också bli kul att få prova på projektering de näst kommande fem månaderna och se hur allt jag (förhoppningsvis) har lärt mig kommer till användning. Och det här med att jag lämnar arbetskamrater i Åkersberga är kanske lite väl dramatiskt eftersom jag faktiskt har fått reda på att jag kommer fortsätta med projekten i Kanalstaden under min tid på projektering också. I’ll be back så att säga, mohaha! Lite då och då i alla fall 😉

Avslutar med en bildbomb igen, bara för att jag kan! Vi ses nästa gång! :)

Såhär glad blev jag av presenterna jag fick min sista dag. Det ni ser på bilden är en eventbox där jag får välja en upplevelse av en massa grejer som ska ge mig en "skön dag". Kul och himla omtänksamt!!!
Såhär glad blev jag av presenterna jag fick min sista dag. Det ni ser på bilden är en eventbox där jag får välja en upplevelse av en massa grejer som ska ge mig en ”skön dag”. Kul och himla omtänksamt!!!
Tårta med stomlaget, vi kom överens om att det skulle ske under sorg men vissa kunde ändå inte dölja sin glädje... ;)
Tårta med stomlaget, vi kom överens om att det skulle ske under sorg men vissa kunde ändå inte dölja sin glädje… ;)
En till bild på tårtätandet.
En till bild på tårtätandet.
Här ser ni hur en bottenplatta ser ut innan gjutning.
Här ser ni hur en bottenplatta ser ut innan gjutning.
Marco "wants YOU to join the JM-army" hehehehe.
Marco ”wants YOU to join the JM-army” hehehehe.

Ny traineebloggare!

Hej allesammans!

Nu tar jag glatt över stafettpinnen från My och går in i rollen som ny traineebloggare här på JM! Kommer ihåg när jag själv satt och läste Mys inlägg när jag skulle ansöka till traineeprogrammet, good times alltså. Grymt bra jobbat av dig i alla fall My, det har varit bra läsning!

Men vem är då jag? Jo, det ska jag försöka berätta lite sådär kortfattat. Jag heter Alexandra Ivanov, är 26 år gammal (sen igår faktiskt) och uppväxt i Halmstad. Jag har pluggat till civilingenjör inom lantmäteri i Lund och nu bor jag i Stockholm, där jag sen typ tre månader tillbaka har jobbat på JM som trainee inom projektutveckling. Känns som om det var igår min första arbetsdag var, tiden har gått sjukt fort. Men det som väntar mig nu är alltså två år som trainee där jag kommer förflytta mig mellan fem olika block, som det kallas. Första blocket (där jag varit de senaste tre månaderna, avverkar sista dagen nu på onsdag faktiskt(!!!)) som är ute i produktion, andra blocket kommer vara projektering, tredje = verksamhetsplanering, fjärde = projektledning och sist men inte minst så avslutas det femte ute i produktion igen. Och mellan varje block har vi alla 14 traineer som började nu i höstas en teorivecka tillsammans här i Stockholm med utbildning och lite annat smått och gott. Fråga mig inte vad de olika blocken innebär, för det vet jag inte, haha! Det blir väl bland annat det som jag kommer försöka dela med mig av här i bloggen, vad jag gör och hur det är att vara trainee osv. Vi får upptäcka det här tillsammans helt enkelt! 😉 Har även en liten tanke om att mina traineebuddies ska få kika in här lite då och då och gästblogga, så att ni får lite andra perspektiv också! Annars lär jag ju tråka ihjäl er med mitt babbel.

Det känns som om jag har massor att berätta om mina tre första månader, har varit med om så mycket nytt att tankarna är helt huller om buller i huvudet. Helt ärligt är det väl typ så känslan har varit här på jobbet överlag den här tiden. Jag tror att jag ska försöka mig på att samla tankarna lite och reflektera över den tid som varit, så att ni som läsare kan komma ikapp och liksom följa med mig från början. Men tror det får bli i nästa inlägg, annars är nog risken stor att jag skriver novell här he-he. Det är för övrigt dags för teorivecka nummer två nästa vecka, är så sjukt taggad!!! Ska bli så himla kul att träffa alla andra i traineegänget igen och höra om deras erfarenheter. Plus att vi ska få lära oss en hel del om att leda oss själva, så sjukt spännande och nyttigt tycker jag. För hur ska jag kunna leda andra om jag inte ens kan leda mig själv?

Avslutar det här lite spridda inlägget med lite spridda bilder från bygget här ute! :)

Jag försöker mig på den klassiska byggposen men misslyckas ganska brutalt.
Jag försöker mig på den klassiska byggposen men misslyckas ganska brutalt.
På mig och Kaby (hantverkare och lagbas) när vi fångar vår feeling på bild.
På mig och Kaby (hantverkare och lagbas) när vi fångar vår feeling på bild.
Kaby och Micke (hantverkare) ställer form för en vägg.
Kaby och Micke (hantverkare) ställer form för en vägg.

Ha en fortsatt bra måndag!!!

Klart slut (på bloggandet alltså).

Jaha gott folk. Det är dags för mig att lämna över till en ny förmåga som heter Alexandra. Hon är också trainee på JM och började nu i höstas men hon ska så klart få presentera sig själv i ett senare inlägg… Det har varit kul att blogga! Jag har blivit påmind om att jag gillar att skriva. Det har varit utmanande att komma på vad jag ska skriva om. Jag har fått släppa på kraven och ibland vara mer prestigelös än vad jag först var bekväm med. Jag har reflekterat mycket över mitt jobb och de sammanhang jag är del av. Det är lite som att skriva dagbok. Kul också att kunna överblicka den resa jag gjort på jobbfronten det senaste året. Skulle kunna fortsätta med fler floskler osv  men jag nöjer mig där. Jag fortsätter min resa på JM om än ej på bloggen! Önska mig lycka till! Och till er kära läsare som titta in här emellanåt, ha det så bra!

PS. Jag försökte hitta en hej-då-bild på mig som var hyfsat nyss tagen  som jag kunde posta (gick ej ta en idag pga min prioritera-yoga-hinnerejfixafrissan-frissa). Prestigelösheten har fortfarande en gräns, ha ha. Hittar dock bara en massa screenshots av bilder jag inspirerats av när jag bläddrat genom bloggar. Därav får ni hålla tillgodo men nedanstående.

Såhär glad var jag när jag tog examen för 1,5 år sedan! Redan mycket som hänt sedan dess och livet fortsätter ju hända. Hela tiden faktiskt :)
Såhär glad var jag när jag tog examen för 1,5 år sedan! Redan mycket som hänt sedan dess och livet fortsätter ju hända. Hela tiden faktiskt ! Bye.

 

 

 

 

Att vara bra, ny och flexibel.

Jag gillar att vara bra på saker. Vem gör inte det? Därför upplever jag alltid viss frustration när jag byter block. Man har liksom precis hunnit bli bra på det man sysslade med i sitt förra block (den här gången projektering) när man byter och blir helt ny i en roll. Jag måste dock säga att den frustrationen är mindre den här gången än förut. Det hör såklart också ihop med att jag gillar rutiner och att det sociala är viktigt för mig. Men som sagt, jag börjar bli mer flexibel och kommer snabbare in i min nya roll. Positiv för mig tycker jag! Men det är ju också det här som är hela tjusningen med traineeprogrammet. Jag lär mig om flera olika delar av verksamheten, får en god överblick och en övergripande förståelse för vad vi gör. Och! Inte att förringa. Jag skaffar mig ett riktigt fint kontaktnät som jag märker att jag har stor nytta av. Till exempel när jag nu sitter och grottar i vad som kan förbättras och förändras i de nya avtalen kan jag snabbt ta upp luren och ringa mina kollegor och få tips och medskick. Senast igår ringde jag till min fd handledare som är projekteringschef i Väst och till en arbetsledare jag jobbat med i Kviberg. Så bra!

Idag  jobbar vi halvdag  så jag passar väl på att säga TREVLIG HELG redan nu, om några timmar checkar jag ut för en familjehelg i Småland! Ha det!

Centrala Inköp.

Första veckan i team Stomme på Centrala Inköp går mot sitt slut. Jag har så mycket ny info i skallen alltså! Nya personer, namn, nya arbetsuppgifter, nya begrepp, nytt tänk, ny stad, ny bostad och så vidare… Även om det känns rörigt där inne så är det roligt! Jag ska under mitt block här gå igenom hela inköpsförfarandet då jag ansvarar för underkategori betongelement (prefab balkongplattor, pelare, hissgropar mm). Jag ska ta fram en strategi, ett förfrågningsunderlag, presentera internt, förhandla och sluta avtal med leverantörer. Spännande minsta sagt. Hör av mig med uppdateringar när jag är mer varm i kläderna! Ha det!

Teorivecka 3.

Hela förra veckan var teorivecka, dvs alla traineer i min grupp samlas på HK och utbyter, diskuterar, reflekterar, utmanas och lär oss under fem dagar. Dessa veckor kör vi alltid vid byte av block/placering men innehållet varierar. Peter på HR som är ansvarig för utformningen av veckorna hade roddat en kanonvecka! Vi har skådespelat och utsatt oss för svåra/kluriga situationer vi kan stöta på i vår vardag och kommande arbetsroll. Ett fantastiskt sätt att utveckla sitt ledarskap på och som dessutom leder till många givande diskussioner. Personligen tyckte jag det var väldigt lärorikt att lyssna på andra och vara medagerare i andras case. Jag tänker mycket på hur jag vill jobba, hur jag ser på ledarskap, vilken typ av ledarstil jag inte tycker om, med mera med mera. Vi har också mött medarbetare som pratat psykosocial  arbetsmiljö vilket ledde oss in på givande diskussioner om etik. Vi hann även med ett par studiebesök, en skola under renovering (JM Entreprenad) och ett vårdboende (JM Fastighetsutveckling). Roligt att se projekt som inte är vår huvudverksamhet (alltså bostäder)! Avslutningsvis vill jag bara säga att det bästa med traineeprogrammet är teoriveckorna. Så lyxigt att få avsätta en hel arbetsvecka för personlig utveckling såhär med 5 månaders mellanrum. Lära av varandra, av sig själv och av proffs. Grymt!

I onsdags efter jobbet körde vi Escape room. Vi var tre lag och vinnarlaget blev såhär glada. Vi kan väl bara säga att laget i botten (som inte tog sig ut från sitt rum) inte var lika glada, ha ha.
I onsdags efter jobbet körde vi Escape room. Vi var tre lag och vinnarlaget blev såhär glada. Vi kan väl bara säga att laget i botten (som inte tog sig ut från sitt rum) inte var lika glada, ha ha.

VR och 3D och så.

Idag på morgonen var jag på Tengboms som är den arkitektfirma vi jobbar med i Light Factory. Tidigare i projektet har vi tagit fram material för att kunden ska kunna se sig om i lägenheterna med hjälp av VR-glasögon. Då står man liksom på en fast punkt i lägenheten men kan snurra 360 grader och se sig omkring i lägenheten. Den nya tekniken vi provade idag är dock än mer avancerad… och ascool, om du frågar mig! Nu kan man nämligen gå runt i hela lägenheten. Man tar på sig glasögonen och kan sedan traska runt rent fysiskt i lägenheten. Så ett steg i ”verkligheten” är ett steg i lägenheten. Lite krångligt  att förklara men du kan liksom traska runt i lägenheten och se färger, materialval och detaljer. Ni vet säkert redan.  Man får en väldigt bra uppfattning om rymden i lägenheten. Sen kan man liksom vidareutveckla detta och flytta runt på saker och byta färg på kök och kakel mm. Ett riktigt grymt verktyg, speciellt för våra kunder som får en bra uppfattning och vad de köper. Fick även prova på Ikeas variant där man kunde steka köttbullar (och även kasta köttbullar). Jag som privat inte ligger i framkant när det kommer till teknik blev i alla fall fett impad!

vr

Parallella uppdrag.

Länge sedan sist! Det går i ett här på projekteringsavdelningen… och i livet i övrigt också! :) Nästa helg flyttar jag ju upp till Stockholm, tillfälligt i 5 månader men ändå. Mitt nästa block kommer jag spendera på centrala inköpsavdelningen på huvudkontoret så innan det bär av dit vill jag ju hänga med alla kompisar här i gbg. Men men… åter till jobb. I måndags ägnade jag och ett gäng kollegor stora delar av dagen åt att lyssna på tre olika arkitekter som presenterade ett förslag på ett nytt projekt. Vi kallar det parallella uppdrag när vi jobbar så, vilket vi gör ibland. Det innebär att vi tidigt i projektets start ger 3 olika arkitektfirmor möjligheten att skissa på en projektidé utifrån den detaljplan som ligger och några andra givna förutsättningar från vår (JMs) sida.  Arkitekterna får utöver det fria händer att rita på ett hus och projekt som de sedan ”tävlar med”. Utifrån olika bedömningskriterier tittar sedan vi i projektgruppen på förslagen och väljer en arkitekt som vi vill jobba vidare med. Detta gör att vi får en kick-start i projektet och kreativa lösningar att jobba vidare med! Det är första gången jag är med om detta men det var väldigt kul! Roligt att se att man trots vissa givna förutsättningar kan skissa fram tre ås pass olika förslag. Jag går verkligen igång på de här tidiga kreativa skedena i projekten!

I eftermiddag ska jag iväg med Ung-på-JM-gänget och besöka älvrummet, spela beachvolleyboll och käka middag och köra quiz! Måste hinna med en lunch innan dess, så ha det!

Uppföljning.

Idag var jag en sväng på förmiddagen i Herrljunga och besökte vår prefableverantör igen. Vi spanade främst på fönstren idag. På montaget och på anslutningar, svällister och plåtdetaljer. Det såg fin fint ut och jag tror att husen i Light Factory kommer bli kanonfina! Det ingår mycket uppföljning och bevakning i jobbet som projekteringsledare. Att se så det blir som det var tänkt och att inte något faller mellan stolarna. Väl värt att inse vikten av att vara på tårna helt enkelt.

Efter lunch lyssnade jag på ett prognosföretag som vi har återkommande besök av. De talar om världsekonomin, olika marknader, bostadsprisernas utveckling  med mera, med mera. Alltid intressant att få titta in i spåkulan.

Resten av eftermiddagen har det varit kortare samtal och diskussioner med kollegor i olika frågor och så lite mejlande som följd av det. Det var min onsdag. Nu checkar jag ut!

Min handledare Patric fotar detaljer.
Min handledare Patric fotar detaljer.