VR och 3D och så.

Idag på morgonen var jag på Tengboms som är den arkitektfirma vi jobbar med i Light Factory. Tidigare i projektet har vi tagit fram material för att kunden ska kunna se sig om i lägenheterna med hjälp av VR-glasögon. Då står man liksom på en fast punkt i lägenheten men kan snurra 360 grader och se sig omkring i lägenheten. Den nya tekniken vi provade idag är dock än mer avancerad… och ascool, om du frågar mig! Nu kan man nämligen gå runt i hela lägenheten. Man tar på sig glasögonen och kan sedan traska runt rent fysiskt i lägenheten. Så ett steg i ”verkligheten” är ett steg i lägenheten. Lite krångligt  att förklara men du kan liksom traska runt i lägenheten och se färger, materialval och detaljer. Ni vet säkert redan.  Man får en väldigt bra uppfattning om rymden i lägenheten. Sen kan man liksom vidareutveckla detta och flytta runt på saker och byta färg på kök och kakel mm. Ett riktigt grymt verktyg, speciellt för våra kunder som får en bra uppfattning och vad de köper. Fick även prova på Ikeas variant där man kunde steka köttbullar (och även kasta köttbullar). Jag som privat inte ligger i framkant när det kommer till teknik blev i alla fall fett impad!

vr

Parallella uppdrag.

Länge sedan sist! Det går i ett här på projekteringsavdelningen… och i livet i övrigt också! :) Nästa helg flyttar jag ju upp till Stockholm, tillfälligt i 5 månader men ändå. Mitt nästa block kommer jag spendera på centrala inköpsavdelningen på huvudkontoret så innan det bär av dit vill jag ju hänga med alla kompisar här i gbg. Men men… åter till jobb. I måndags ägnade jag och ett gäng kollegor stora delar av dagen åt att lyssna på tre olika arkitekter som presenterade ett förslag på ett nytt projekt. Vi kallar det parallella uppdrag när vi jobbar så, vilket vi gör ibland. Det innebär att vi tidigt i projektets start ger 3 olika arkitektfirmor möjligheten att skissa på en projektidé utifrån den detaljplan som ligger och några andra givna förutsättningar från vår (JMs) sida.  Arkitekterna får utöver det fria händer att rita på ett hus och projekt som de sedan ”tävlar med”. Utifrån olika bedömningskriterier tittar sedan vi i projektgruppen på förslagen och väljer en arkitekt som vi vill jobba vidare med. Detta gör att vi får en kick-start i projektet och kreativa lösningar att jobba vidare med! Det är första gången jag är med om detta men det var väldigt kul! Roligt att se att man trots vissa givna förutsättningar kan skissa fram tre ås pass olika förslag. Jag går verkligen igång på de här tidiga kreativa skedena i projekten!

I eftermiddag ska jag iväg med Ung-på-JM-gänget och besöka älvrummet, spela beachvolleyboll och käka middag och köra quiz! Måste hinna med en lunch innan dess, så ha det!

Uppföljning.

Idag var jag en sväng på förmiddagen i Herrljunga och besökte vår prefableverantör igen. Vi spanade främst på fönstren idag. På montaget och på anslutningar, svällister och plåtdetaljer. Det såg fin fint ut och jag tror att husen i Light Factory kommer bli kanonfina! Det ingår mycket uppföljning och bevakning i jobbet som projekteringsledare. Att se så det blir som det var tänkt och att inte något faller mellan stolarna. Väl värt att inse vikten av att vara på tårna helt enkelt.

Efter lunch lyssnade jag på ett prognosföretag som vi har återkommande besök av. De talar om världsekonomin, olika marknader, bostadsprisernas utveckling  med mera, med mera. Alltid intressant att få titta in i spåkulan.

Resten av eftermiddagen har det varit kortare samtal och diskussioner med kollegor i olika frågor och så lite mejlande som följd av det. Det var min onsdag. Nu checkar jag ut!

Min handledare Patric fotar detaljer.
Min handledare Patric fotar detaljer.

Sedan sist.

Ja, sen sist så har jag bland annat varit på hissinvigning i Kvarnbyvallen (Mölndal). Jag har varit ute i Kviberg och kikat på balkonglampor (främst dess placering), på tamburdörrar (hur tröskeln bygger), på entrépartierna (och plåten runt omkring) och i morse var jag på lokalvisning på vårt nya kontor. Det finns potential! :) Nu ska jag dra iväg på regiondag. Vi ska käka gemensam lunch och sen lyssna på vår regionchef och slutligen på en välkänd inspirationsföreläsare som jag inte kommer ihåg vad han heter. Dagarna rullar helt enkelt!

Vi har byggt/bygger flera projekt i Kavrnbyvallen i Mölndal, uppe på berget här alltså. För att göra området lättillgängligt för gång och cykel har vi byggt en hiss som tar dig upp för berget. I fredags var det invigning.
Vi har byggt/bygger flera projekt i Kvarnbyvallen i Mölndal, uppe på berget här alltså. För att göra området lättillgängligt för gång och cykel har vi byggt en hiss som tar dig upp för berget. I fredags var det invigning.
Mina härliga kollegor på rundtur i vårt nya kontor i morse. Det här kommer blir så bra!
Mina härliga kollegor på rundtur i vårt nya kontor i morse. Det här kommer blir så bra!

 

Vårt nya kontor.

Precis i semestertider bestämdes att vi ska flytta vårt kontor till nya lokaler, här i Göteborg alltså. Vår nya adress blir Odinsgatan vilket känns som ett centralt och bra läge tycker jag! Vår nya lokal ska dock genomgå en rejäl renovering ledd av fastighetsägaren så det är dags att flytta först i april nästa år. Vi har en intern projektgrupp här JM som jobbar med det nya kontoret, som ser till att alla medarbetare blir hörda, att vi vet vad vi vill ha och att vi ska få en kanonfin och funktionell miljö på vårt nya kontor. Där ska nu mera jag också ingå :)  Nu under hösten då projekteringen av det nya kontoret pågår ska jag å JMs vägnar granska och bevaka de handlingar som tas fram.  Ser fram emot en ny kreativ miljö som samspelar med vårt arbetssätt!

Workshops.

Igår hade vi en uppstartsworkshop i ett nytt projekt. Det var jättekul att få vara med från början och sätta formen för ett projekt, vad är det vi ska bygga här, för vem bygger vi, vad är den röda tråden och hur säljer vi det här, vad vill vi lyfta fram, vem ska trivas här? Utifrån svar på dessa frågor kan man börja forma en produkt. Måste säga att jag tycker det är väldigt kul att få jobba i så här kreativa forum. Vi har olika syn på saker och ting och det är fritt fram att diskutera och vända och vrida på saker. Jag är övertygad att en samsyn från start gör hela projektet! Heja heja!

Anna Sandberg på besök.

Hej bloggen!

Jag heter Anna Sandberg och jag har gått JM:s traineeprogram inom Projektutveckling mellan 2013 och 2015. Jag tänkte berätta lite om hur arbetslivet kan se ut såhär ett år efter programmet.

Under traineeprogrammet upptäckte jag att jag trivdes väldigt bra ute på byggena – och att jag hade mycket nytta av det jag lärde mig där när jag jobbade inne på kontoret. Så, trots att det inte var planen när jag började som trainee på JM, fick jag ändå möjligheten att arbeta ett år som arbetsledare i produktion innan jag skulle fortsätta på kontoret som projekteringsledare. Jag har därför under det senaste året haft ansvar för stomkomplettering och inredning på ett flerbostadshus i Kviberg i Göteborg (d.v.s. allt från att betongstommen är klar till besiktning och inflyttning.)

Som arbetsledare på ett bygge ser man till att det dagliga arbetet flyter på för alla hantverkare. Man gör tidsplaner som man stämmer av med snickare och underentreprenörer och man gör leveransplaner och ser till att rätt material finns på rätt plats vid rätt tidpunkt.

På ett bygge är det tidiga mornar och stressiga dagar som gäller. Telefonen ringer konstant, materialeveranser ska tas emot och hantverkarna rycker i en för att få svar på sina frågor. Samtidigt har man väldigt roligt och dagarna flyger förbi! Jag tycker att det har varit speciellt roligt att samarbeta med personer som har en helt annan bakgrund än en själv (läs: pluggnörd) och dessutom ser man konkret resultat av sitt arbete varje dag, vilket är väldigt motiverande.

Nu, ett år senare, har jag precis börjat jobba inne på kontoret som projekteringsledare. Vi ska fortsätta bygga i Kviberg och har börjat skissa på ett nytt område där. Det ska bli spännande att för första gången själv driva projekteringen av ett bostadsprojekt. Även om det känns lite nervöst kan jag redan lova att jag har stor nytta av mina år som trainee och arbetsledare… Wish me luck!

Sista dagen på bygget – resultatet av allt slit!
Taggar inför Eurovision med kollegorna.
En gipsvägg som jag har byggt själv! (Med lite hjälp av snickare såklart…)

 

20160127_163741_resizedFixar det sista i lägenheterna inför inflytt!

Utmaningar.

Här kommer dagens utsvävning, he he… Jo, som jag tidigare nämnt är en stor del av att forma ett projekt att lösa problem, eller så kallade utmaningar. Just nu är jag med tidigt i ett projekt där vi stångas med bland annat ljudproblem. Vi som bygger måste så klart följa lagar och förordningar och när dessa ändras ska de tolkas men då man, som vi nu gjort, hamnar precis i brytpunkten och det saknas praxis blir det ibland klurigt. Jag är på ett sätt ändå fascinerad över processers gång när det kommer till byggandet. Jag vet ju så klart om att regering, kommun och stad har största påverkan på hur vi bebygger och utformar våra städer. Och tack och lov för det, annars vet de tusan hur det sett ut, ja menar man kan ju ifrågasätta vissa byggnader och områden ändå och undra hur fasen de slank igenom (men allt har väl sin tid). Men för en annan som upplever kontakten med myndigheter för första gången kan jag ibland förvånas av att jag inte kan påverka mer ändå…  I stort är det bra att de styr men ibland hamnar det liksom i träda och effekten av en ändring blir plötsligt en annan än den som var syftet. Hur som helst, det är i alla fall väldigt intressant att få se och lära kring olika samhällsfunktioner och hur och varför saker är som de är. Det var nog mest det jag ville ha sagt… och att det är roligt (om än frustrerande ibland) att finna lösningar på utmaningar av alla dess slag, väntade som oväntade, för en gröngöling som jag.

Back in business.

I’m back! Ja, eller egentligen var jag tillbaka redan förra veckan men det var en mjukstart kan man säga. Vi var få som var tillbaka på kontoret och branschen i stort var fortfarande i dvala. Denna veckan har det däremot rullat på lite mer och nästa vecka drar det igång på riktigt känns det som, då är kalendern full igen. Men det är väl härligt med mjukstart ändå! Alla är på så bra humör, vi är utvilade, har ny energi och laddar liksom inför en ny säsong. Göteborg har dock bjudit på regn hela veckan men jag hoppas på en omgång med sol till innan det blir höst! Sen är jag ju lite knäpp eftersom jag redan nu börjar längta till december och julmys, ha ha. Men… jag hejdar hjärnan ett tag till och hoppas få njuta av sensommar några veckor framöver.

Igår träffade vi lokalmäklaren för Light Factory och snart är det dags att träffa potentiella hyresgäster för lokalerna vi har i bottenvåningen. Spännande! Så idag har jag suttit och plockat fram aktuellt material för varje lokal, beskrivningar, ritningar mm. Lite administrativt göra, men det går an emellanåt det med. Mjukstart är ju rätt gott som sagt.

Btw så är det idag exakt 1 år sedan jag började på JM  :)

Semester.

Nu tar jag semester (obs betald // tidigare student)! Det ska blir så härligt med ledighet, att få njuta av sommarn, grilla och bada och läsa en bok. Jag önskar er en fin sommar så hörs vi i augusti igen!

För att fira in semestern bjuder jag på den här fina bilden jag tog tidigare i veckan när jag och Lovisa rensade bland lite pärmar. Lite kul måste man ju minsann ha ;)
För att fira in semestern bjuder jag på den här fina bilden jag tog tidigare i veckan när jag och Lovisa rensade bland lite pärmar. Lite kul måste man ju minsann ha ;)