LARV

Christoffer här igen. Det fanns faktiskt en anledning till att just jag skulle vara denna veckas gästbloggare och till att min hemort Luleå togs med i inlägget.

En vecka från nu, den 25/1 är det nämligen dags för LARV, arbetsmarknadsmässan på Luleå Tekniska Universitet, där jag och några kollegor kommer representera JM. Några av oss kommer även delta i banketten på kvällen. För er som studerar på LTU, lägg in detta datum i er kalender och se till att besöka vår monter. Vi finns där för er för att svara på eventuella frågor ni har om JM, vårt Traineeprogram eller bara för en trevlig pratstund.

Hoppas vi ses!

//Christoffer

 

Gästbloggare nr 2! – Verksamhetsutveckling

Då var det min tur att få äran att gästblogga. Mitt namn är Christoffer Askebrand och jag är traineekollega med Alexandra, som är välbekant vid det här laget, och Jacob som var Gästbloggare nr 1. Det var någon som nämnde att jag var äldst i vår trainee-årgång men det kräver jag ytterligare bevis på. Vem är då jag:

Namn: Christoffer Askebrand
Ålder: 25 år och 38 månader
Utbildning: Industriell Ekonomi
Tjänst: Trainee inom Projektutveckling på region Stockholm Nord
Block: 2/5 – Verksamhetsutveckling
Bor: Solna
Från: Luleå

Med den infon ur vägen så kan jag berätta lite om vad jag pysslar med om dagarna.

Verksamhetsutveckling är en koncernstab/stabsfunktion här på JM. I rollen som trainee så arbetar man enkelt sett mot fyra avdelningar; Kvalitet, Miljö & Hållbarhet, Tekniska avdelningen och Projektkontoret/IT. Detta block spenderas med tre andra traineer vilket är ett enormt bra stöd i det dagliga arbetet.

Rent praktiskt går det ut på att de olika avdelningarna har en samling uppdrag och utredningar som vi traineer får välja från. Det kan vara alltifrån nyinkomna idéer/förbättringsförslag som ska utredas, till genomarbetade förslag som ska verkställas. Några av uppgifterna har vi traineer valt att samarbeta med och några andra har vi ansvar för själva. Det påminner lite om projekt man hade på universitetet vilket är riktigt kul då man får en möjlighet att tillämpa mycket av det man lärt sig.

Ett konkret exempel som jag arbetar med nu är tre utredningar som tillsammans ska leda till att JM, på längre sikt, får helt fossilfria byggarbetsplatser. Det är riktigt spännande och känns kul att ha uppgifter där man har möjlighet att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Vår traineehörna.
Vår traineehörna.

En typisk dag består av en hel del arbete framför datorn, i telefonen och i mötesrummet. När arbetsdagen är över brukar jag vanligtvis delta i någon friskvårdsaktivitet här på kontoret och innebandyn på måndagar är något man absolut inte får missa. YES! JM har nämligen ett gym och en idrottssal på entréplan som de anställda får nyttja vilket verkligen förgyller vardagen. Ska också tilläggas att det är en stor tröst för en vilsen norrlänning i storstan att ha så nära till en bastu.

Lite bilder från träningsdelen.
Lite bilder från träningsdelen.

bild4bild3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för mig och hoppas ni får en grymt bra vår!

//Christoffer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekrytering av traineer 2017

Hej hallå!

Vet ni vad som händer idag? Jo, idag öppnar faktiskt ansökan till JMs traineeprogram 2017!!! Närmare bestämt kan ni söka fr.o.m. idag (9/1) fram till 19/2. traineerektrytering-2017

Mitt spontana tips: go for it! Det är en fantastisk möjlighet att på ett framgångsrikt sätt starta sin karriär och faktiskt på längre sikt nå högre befattningar. Men fram för allt är det sjukt häftigt att få vara med och skapa något så konkret med otrolig betydelse för väldigt många människor. Jag längtar tills jag kan få peka på en byggnad och berätta att jag faktiskt varit med och skapat de bostäderna. Lär vara en grym känsla.

Mer information hittar ni på:
https://www.jm.se/trainee

och ansöker gör ni via länken
https://candidate.hr-manager.net/ApplicationInit.aspx?cid=196&ProjectId=188415&DepartmentId=11442&MediaId=2166

Som en liten hjälp på vägen kan de här påstående från vår traineefolder ge en hint på om traineeprogrammet här är the way to go för er:

rekrytering-checklista

Hoppas vi ses till våren! :)

Nytt år

Hej allesammans!

Har ni haft en bra jul och ett bra nyår? Jag själv har haft det väldigt bra, har både hunnit en tur ner till Halmstad och tillbaka, jobbat lite i mellandagarna och firat nyår här i Stockholm. Känns inte riktigt som om hjärnan slagit på än efter ledigheterna.

Möttes av en glad dansande tomte och glögg i kontorets lunchrestaurang dagarna innan jul :)
Möttes av en glad dansande tomte och glögg i kontorets lunchrestaurang dagarna innan jul :)

Arbetet här i slutet av 2016 har rullat på för mig. Min tid har i princip fyllts med möten av olika slag och lite spridda saker jag pysslat med emellan mötena. Till exempel så har jag hjälpt en platschef med att dubbelkolla att hans tillträdesplan till ett projekt stämmer samt jobbat med ett Business Case vi traineer har fått som ett löpande gemensamt arbete vid sidan av våra block. Tiden går med andra ord väldigt snabbt!

Här ser ni resultatet av ett av våra möten. Det var ett startmöte med samtliga konsulter till ett av våra projekt. Tavlan med post-it-lappar är ett första utkast på vår gemensamma leveransplan gentemot varandra. På lapparna står det skrivet olika aktiviteter som måste göras och placeringen visar vem som måste göra det i vilken ordning. Det är mycket ska klaffa!
Här ser ni resultatet av ett av våra möten. Det var ett startmöte med samtliga konsulter till ett av våra projekt. Tavlan med post-it-lappar är ett första utkast på vår gemensamma leveransplan gentemot varandra. På lapparna står det skrivet olika aktiviteter som måste göras och placeringen visar vem som måste göra det i vilken ordning. Det är mycket som ska klaffa!

2017 kommer att inledas starkt med att jag ska ta över en del av en projekteringsledares arbete här, då hon ska gå på föräldraledighet fram till början av april. Det ska blir väldigt spännande! Lyckas jag ta vara på den möjligheten det innebär tror jag att jag kan komma att utvecklas väldigt mycket. Redan nästa vecka ska jag hålla i mitt första möte själv med arkitekten, konstruktören och en från vår kalkylavdelning här på JM. Samtliga är kopplade till ett av våra projekt. Syftet är CAD-samordning, där min roll egentligen bara handlar om att skapa förutsättningar för de involverade att diskutera det som behöver diskuteras. Vad som ska diskuteras är deras expertis. Så det kommer att gå bra! Ska bara komma ihåg att ta och slå på hjärnan tills dess 😉

Gästbloggare!

Och plötsligt fick jag äran att gästblogga lite. Jag heter Jacob Norrman och är traineekollega till Alexandra. Mitt andra block är på Centrala inköp. Det är en koncernstab som håller på med strategiska inköp vilket egentligen handlar om att teckna ramavtal med leverantörer.

Nu ska jag försöka förklara vad jag gör om dagarna, men först en efterlängtad färd till… kaffemaskinen!bild1-blogg

Ett råd till alla JM-anställda är att hålla sig sams med kaffemaskinen. Blir man osams med den blir dagen svår att rädda.

Mesta delen av tiden sitter jag själv och jobbar vid datorn, och jag har fått ansvar för två egna produktkategorier där jag ska ta fram strategier som förbättrar leverantörsavtalen för JM, alltså som i princip minskar kostnaden samt säkerställer tillgång och kvalitet. Det handlar mycket om att göra marknads-, leverantörs- och internanalyser som kan ligga till grund för den strategi som bör tillämpas inom kategorin. Hör och häpna, jag tillämpar en del kompetenser från utbildningen! Den mytomspunna SWOT-analysen är ett exempel och Google ett annat. 😉 Det som strategin ska mynna ut i är bland annat vilken avtalslängd som är passande, lämpligt antal leverantörer samt avtalets geografiska omfattning.

I februari är det tänkt att jag ska presentera det jag kommer fram till för JMs Inköpsråd, vilket ska bli både spännande och utmanande.

Ett lite mer konkret arbetsområde jag har inplanerat nu under årsskiftet är att gå igenom vissa kategorier för att se vilka leverantörer som faktiskt används, vilken avtalslojalitet som råder, hur mycket som omsätts i kategorin och om priserna stämmer överens med avtalen. Det skulle kunna klassas som detektivarbete då jag måste in i ekonomisystemet med förstoringsglas och granska siffror och leta bevis.

Som ett avslut på det här inlägget måste jag erkänna att det inte är så dumt att vara på kontoret runt juletid, se bild för mer info. 😉bild2-blogg

God jul och gott nytt år!

// Jacob

 

Måndag

Idag har jag suttit i olika möten under princip hela dagen. Och det är måndag. Det känns. Är helt slut i huvudet nu, haha! Men jag tror ändå att jag blivit lite klokare än vad jag var i början av dagen (förhoppningsvis). Dagen inleddes starkt med att jag och en annan ny medarbetare (ny på projektering, inte JM) fick en introduktion på hur det går till att arbeta med projektutformning här. Det var lärorikt och känner att jag gick därifrån med lite färre frågetecken än innan. Men oj vad väldigt många olika moment, handlingar, dokument och processer som ingår i ens roll att vara projekteringsledare. Huvudet bara snurrar! Men det ska nog bli klarare med tiden, jag håller mig positiv 😉

Efter det mötet var det dags att gå igenom hur försäljningen av bostäderna på två av projekten jag är involverad går. Jag kommer att haka på och jobba på en visning för våra VIP-kunder, det ska bli kul att få se hur det går till! Sen följdes det mötet av en projektavstämning med en av projektledarna för att följa upp vad jag sysslar med nu och kolla av vad jag kan göra mer alternativt mindre av. Och efter det hade jag ett annat möte med en annan projektledare där vi följde upp en uppgift jag har hjälpt henne med. Det jag hjälpt till med är att samla in information kopplat till kvalité och miljö på ett färdigt projekt. Utöver mina möten har jag suttit i telefon med leverantörer och arbetsledare för att samordna inglasningar av balkonger till ett av projekten.

Summa summarum: Mycket social dag och en Alexandra med bomull i huvudet. Känner att jag behöver öva upp det här med att ha många bollar i luften samtidigt.

Nu: bildbomb!!!

Gruppbild på oss traineer + Nicklas och Cattis (kompetensutvecklare) när vi är på studiebesök under vår teorivecka på Spisbrödsfabriken.
Gruppbild på oss traineer + Nicklas och Cattis (kompetensutvecklare) när vi är på studiebesök under vår teorivecka på Spisbrödsfabriken.
Bild från när vi traineer som är placerade i Stockholm tog en dag för att besöka varandras byggen. En så kallad byggturné.
Bild från när vi traineer som är placerade i Stockholm tog en dag för att besöka varandras byggen. En så kallad byggturné.
Att åka bygghiss är roligare än vad man kan tro.
Att åka bygghiss är roligare än vad man kan tro.
Under vår "byggturné" när vi med bestämde steg skulle besöka det första av sex byggarbetsplatser.
Under vår ”byggturné” när vi med bestämde steg skulle besöka det första av sex byggarbetsplatser.
Gruppbild på oss alla 14 traineer från vår första teorivecka. Översta raden från vänster: Jacob, Johanna, Agnes, Jonas, jag, Emilia, Tone, Bahar och Jakob. Nedre raden från vänster: Martin, Klara, Alexander, Christoffer och Alexander.
Gruppbild på oss alla 14 traineer från vår första teorivecka. Översta raden från vänster: Jacob, Johanna, Agnes, Jonas, jag, Emilia, Tone, Bahar och Jakob. Nedre raden från vänster: Martin, Klara, Alexander, Christoffer och Alexander.

 

Teorivecka 1

Förra veckan hade vi traineer teorivecka 1 vilket innebar att vi alla samlades på huvudkontoret här i Stockholm för utbildning. Så himla roligt att ha fått träffa alla igen och att ha fått delta i väldigt givande föreläsningar och reflektioner av olika slag! Att få byta erfarenheter om det som varit och umgås fyllde verkligen upp mina energidepåer, häftig känsla.

Förutom tid för reflektion om det som varit har vi även fått lära oss om ekonomisystem och om aktivt lyssnande. För att kunna coacha sina medarbetare måste man nämligen lyssna på ett mer koncentrerat och medvetet sätt än vad man vanligtvis gör. Detta fick vi öva genom att både coacha varandra och genomföra olika samtal med skådespelare som iscensatte verkliga (och i vissa fall konfliktfulla) situationer. De här samtalen med skådespelarna var en väldigt speciell upplevelse. Ungefär 20 sekunder in i samtalet kändes det helt äkta och oj vad svårt det var! Att kunna prata om svåra saker med kollegor och faktiskt avsluta samtalet med att ha kommit fram till det man var ute efter från början var svårare än vad jag trodde.

Taggade traineer inför Bahars presentation om det projekt hon varit på de senaste tre månaderna.
Taggade traineer inför Bahars presentation om det projekt hon varit på de senaste tre månaderna.

Vi fick även in lite roligheter på kvällarna. På tisdagen var vi på AW med de traineer från 2015 som är placerade i Stockholm nu. Väldigt trevligt! På torsdagen drog vår årgång och spelade lasertag som avslutades med middag. Det visade sig att några i gruppen är riktiga prickskyttar. Och trots att jag lyckades skjuta färre än vad jag blev skjuten, rekommenderar jag det starkt! Sjukt rolig gruppaktivitet!

AW med några av förra årets traineer.
AW med några av förra årets traineer.
Vinnaren av lasertag!!!
Vinnaren av lasertag!!!

Idag har jag haft min första dag inne på projektering på huvudkontoret. Så nu är jag helt ny på jobbet, igen. Känns lite motigt att återigen vara mer allmänt förvirrad än vanligt gällande det mesta, men det ger nog sig så småningom. Blev fint bemött med en liten krukväxt och trevliga kollegor, så det känns bra! Det här med att inte behöva gå upp kl. 05.00 som jag behövde göra när jag jobbade på bygget är ju också helt underbart. Kvällsmänniskan inom mig hurrar!

Min lilla krukväxt :)
Min lilla krukväxt :)

Dagen drog i alla fall igång direkt med ett möte inför försäljningsstarten till ett av projekten jag är kopplad till. Och imorgon ska jag börja dagen med att dra till bygget i Åkersberga för att titta på lite inglasning av balkonger för att sen avsluta dagen på kontoret i Solna.  

Egen namnskylt och allt, känner mig sjukt viktig. Jättefin blomma någon gullig människa har ritat på min lilla tavla också hihi.
Egen namnskylt och allt, känner mig sjukt viktig. Jättefin blomma någon gullig människa har ritat på min lilla tavla också hihi.

Nu ropar soffan på mig, ha det så fint så hörs vi nästa vecka!

 

Första blocket ute i produktion

Som jag skrev i förra inlägget vill jag försöka mig på en liten sammanfattning om vad jag har gjort under mina tre första månader som trainee på JM. Så here we go, som man säger på svengelska, eller nått.

Det var en gång 14 små traineer som började jobba på en varsin byggarbetsplats, så kallat ute i produktion. Jag var en av dem och blev placerad i Kanalstaden som är ett område i Åkersberga precis vid en kanal (namnet Kanalstaden är en ledtråd) där vi bygger flerbostadshus. Detta projekt skulle komma att bli ett väldigt trevligt bostadsområde där massa människor skulle komma att leva lyckliga i alla sina dagar. Eeeh, ja.. Skämt och sido, det kommer att bli ett väldigt trevligt bostadsområde som angränsar en strandpromenad längs vattnet!

Vår roll har varit biträdande arbetsledare på stomme, alltså på ett projekt som är i stomskedet. Jag hade aldrig jobbat ute i produktion förut och visste verkligen inte alls vad jag hade att vänta mig. Känslan jag hade inför första arbetsdagen kan nog bäst beskrivas som skräckblandad förtjusning.

Första veckan var jag helt ute med hantverkarna, vilket var väldigt kul och lärorikt. De tog emot mig med öppna armar och lärde entusiastiskt ut så mycket de kunde (eller kanske snarare så mycket jag orkade ta emot…). Jag var med och gjöt en bottenplatta, agerade signalman vid loss och lyft med kranen, spikade (…eller ”hamrade” som jag nöjt kallade det tills någon barmhärtig själ rättade mig), borrade, men skuggade framförallt mest mina kollegor och frågade tusen frågor om allting jag såg.

Resterande 11 veckor spenderade jag främst i kontorsbodarna där jag försökte lära mig vad det innebar att vara arbetsledare och få ett grepp om hur de olika momenten och processerna i en byggnation på JM går till. Helt enkelt få en liten bit av den helhet jag så gärna vill ta med mig efter min två års tid som trainee.

Då i princip allting för mig var nytt har jag lärt mig massor. Framförallt ganska små saker som vad olika byggnadsdelar heter, hur en hantverkares vardag ser ut, hur snabbt saker och ting plötsligt kan gå där ute, hur viktigt det är att arbeta lösningsorienterat och hur viktig det är att kunna ta snabba beslut. Framförallt har jag fått ytterligare insikt i hur viktigt det är att skapa och upprätthålla relationer inom sitt arbete. Och hur avgörande sättet en kommunicerar på som både ledare och medarbetare är för resultatet.

Min sista dag förra onsdagen avslutades med prinsesstårta och presenter av mina fina kollegor. Tack för den här tiden! Det är självklart tråkigt att lämna alla trevliga människor där borta, men det ska också bli kul att få prova på projektering de näst kommande fem månaderna och se hur allt jag (förhoppningsvis) har lärt mig kommer till användning. Och det här med att jag lämnar arbetskamrater i Åkersberga är kanske lite väl dramatiskt eftersom jag faktiskt har fått reda på att jag kommer fortsätta med projekten i Kanalstaden under min tid på projektering också. I’ll be back så att säga, mohaha! Lite då och då i alla fall 😉

Avslutar med en bildbomb igen, bara för att jag kan! Vi ses nästa gång! :)

Såhär glad blev jag av presenterna jag fick min sista dag. Det ni ser på bilden är en eventbox där jag får välja en upplevelse av en massa grejer som ska ge mig en "skön dag". Kul och himla omtänksamt!!!
Såhär glad blev jag av presenterna jag fick min sista dag. Det ni ser på bilden är en eventbox där jag får välja en upplevelse av en massa grejer som ska ge mig en ”skön dag”. Kul och himla omtänksamt!!!
Tårta med stomlaget, vi kom överens om att det skulle ske under sorg men vissa kunde ändå inte dölja sin glädje... ;)
Tårta med stomlaget, vi kom överens om att det skulle ske under sorg men vissa kunde ändå inte dölja sin glädje… ;)
En till bild på tårtätandet.
En till bild på tårtätandet.
Här ser ni hur en bottenplatta ser ut innan gjutning.
Här ser ni hur en bottenplatta ser ut innan gjutning.
Marco "wants YOU to join the JM-army" hehehehe.
Marco ”wants YOU to join the JM-army” hehehehe.

Ny traineebloggare!

Hej allesammans!

Nu tar jag glatt över stafettpinnen från My och går in i rollen som ny traineebloggare här på JM! Kommer ihåg när jag själv satt och läste Mys inlägg när jag skulle ansöka till traineeprogrammet, good times alltså. Grymt bra jobbat av dig i alla fall My, det har varit bra läsning!

Men vem är då jag? Jo, det ska jag försöka berätta lite sådär kortfattat. Jag heter Alexandra Ivanov, är 26 år gammal (sen igår faktiskt) och uppväxt i Halmstad. Jag har pluggat till civilingenjör inom lantmäteri i Lund och nu bor jag i Stockholm, där jag sen typ tre månader tillbaka har jobbat på JM som trainee inom projektutveckling. Känns som om det var igår min första arbetsdag var, tiden har gått sjukt fort. Men det som väntar mig nu är alltså två år som trainee där jag kommer förflytta mig mellan fem olika block, som det kallas. Första blocket (där jag varit de senaste tre månaderna, avverkar sista dagen nu på onsdag faktiskt(!!!)) som är ute i produktion, andra blocket kommer vara projektering, tredje = verksamhetsplanering, fjärde = projektledning och sist men inte minst så avslutas det femte ute i produktion igen. Och mellan varje block har vi alla 14 traineer som började nu i höstas en teorivecka tillsammans här i Stockholm med utbildning och lite annat smått och gott. Fråga mig inte vad de olika blocken innebär, för det vet jag inte, haha! Det blir väl bland annat det som jag kommer försöka dela med mig av här i bloggen, vad jag gör och hur det är att vara trainee osv. Vi får upptäcka det här tillsammans helt enkelt! 😉 Har även en liten tanke om att mina traineebuddies ska få kika in här lite då och då och gästblogga, så att ni får lite andra perspektiv också! Annars lär jag ju tråka ihjäl er med mitt babbel.

Det känns som om jag har massor att berätta om mina tre första månader, har varit med om så mycket nytt att tankarna är helt huller om buller i huvudet. Helt ärligt är det väl typ så känslan har varit här på jobbet överlag den här tiden. Jag tror att jag ska försöka mig på att samla tankarna lite och reflektera över den tid som varit, så att ni som läsare kan komma ikapp och liksom följa med mig från början. Men tror det får bli i nästa inlägg, annars är nog risken stor att jag skriver novell här he-he. Det är för övrigt dags för teorivecka nummer två nästa vecka, är så sjukt taggad!!! Ska bli så himla kul att träffa alla andra i traineegänget igen och höra om deras erfarenheter. Plus att vi ska få lära oss en hel del om att leda oss själva, så sjukt spännande och nyttigt tycker jag. För hur ska jag kunna leda andra om jag inte ens kan leda mig själv?

Avslutar det här lite spridda inlägget med lite spridda bilder från bygget här ute! :)

Jag försöker mig på den klassiska byggposen men misslyckas ganska brutalt.
Jag försöker mig på den klassiska byggposen men misslyckas ganska brutalt.
På mig och Kaby (hantverkare och lagbas) när vi fångar vår feeling på bild.
På mig och Kaby (hantverkare och lagbas) när vi fångar vår feeling på bild.
Kaby och Micke (hantverkare) ställer form för en vägg.
Kaby och Micke (hantverkare) ställer form för en vägg.

Ha en fortsatt bra måndag!!!

Klart slut (på bloggandet alltså).

Jaha gott folk. Det är dags för mig att lämna över till en ny förmåga som heter Alexandra. Hon är också trainee på JM och började nu i höstas men hon ska så klart få presentera sig själv i ett senare inlägg… Det har varit kul att blogga! Jag har blivit påmind om att jag gillar att skriva. Det har varit utmanande att komma på vad jag ska skriva om. Jag har fått släppa på kraven och ibland vara mer prestigelös än vad jag först var bekväm med. Jag har reflekterat mycket över mitt jobb och de sammanhang jag är del av. Det är lite som att skriva dagbok. Kul också att kunna överblicka den resa jag gjort på jobbfronten det senaste året. Skulle kunna fortsätta med fler floskler osv  men jag nöjer mig där. Jag fortsätter min resa på JM om än ej på bloggen! Önska mig lycka till! Och till er kära läsare som titta in här emellanåt, ha det så bra!

PS. Jag försökte hitta en hej-då-bild på mig som var hyfsat nyss tagen  som jag kunde posta (gick ej ta en idag pga min prioritera-yoga-hinnerejfixafrissan-frissa). Prestigelösheten har fortfarande en gräns, ha ha. Hittar dock bara en massa screenshots av bilder jag inspirerats av när jag bläddrat genom bloggar. Därav får ni hålla tillgodo men nedanstående.

Såhär glad var jag när jag tog examen för 1,5 år sedan! Redan mycket som hänt sedan dess och livet fortsätter ju hända. Hela tiden faktiskt :)
Såhär glad var jag när jag tog examen för 1,5 år sedan! Redan mycket som hänt sedan dess och livet fortsätter ju hända. Hela tiden faktiskt ! Bye.