Jobb, jobb, mera jobb

Ja, jobb som sagt. Blir ju en del jobbsnack på den här bloggen. Vilket i och för sig är ganska rimligt, då det är en blogg som handlar om hur det är att vara trainee. Hade jag bara skrivit om vad jag gjorde utanför jobbet hade jag kanske inte blivit så populär he he.

Känns bara som att det lätt blir lite enformigt när jag skriver här. Men äsch. Ni kan väl få en liten resumé på höjdpunkterna den här veckan!

Höjdpunkt 1: Hade en regioninfo där vi fick veta om hur JM tänkt bli mer digitala än vad vi är idag. Mycket snack om digitalitet överlag tycker jag, vilket är kul! Mer digitalitet åt folket!

Höjdpunkt 2: Jobbade på en visning för allmän försäljning på ett av våra projekt. Trevligt att få prata med människor som är intresserade av våra bostäder och kul att kunna svara på lite frågor om själva utformningen av bostäderna. Blir lite sådär nöjt kaxig när jag kan svara på sådant.

Höjdpunkt 3: AW med två av mina traineebuddies om en halvtimma typ. Ops, det handlade visst inte om jobb. Hehehehe! Men det är ju fredag och då är det viktigt att få in helgkänslan 😉

Hoppas ni får en trevlig helg allesammans! Hörs nästa gång!

En solig måndag

Det är måndag, men inte en helt vanligt måndag. Utan en SOLIG måndag!!! Helt galet vad lite sol kan göra skillnad för ens humör, tycker ni inte? Tycker det mesta känns lite lättare när det blir ljusare ute.

Idag steg jag upp supertidigt (vant mig bort från tidiga mornar sen bygget) för att vara med på slutbesiktningar i ett av våra projekt. Det är alltså en besiktning som kunden går inför deras tillträde av bostaden tillsammans med en besiktningsman och ansvarig arbetsledare. Det var intressant att vara med på, bostäderna var jättefina och kunderna var nöjda. KUL!!!

I övrigt har jobbet rullat på i snabb takt tycker jag. Arbetar med många olika frågor parallellt och känns som om jag börjar få mer koll på vad man gör som projekteringsledare. Det är en roll som typ har att göra med samtliga grupper kopplade till projektet på något sätt, vilket gör att man har en del koll på mycket. Det är roligt!

Imorgon ska vi ha projekteringsmöte med alla konsulter och jag ska vara superfokuserad, för nästa projekteringsmöte efter det ska jag få hålla i själv! Woho!!

Avslutar med en bild som jag tagit från min plats vid skrivbordet. Fick allt med lite sol som bevis.IMG_0213

Nu ska jag hem! Det här med att kunna gå hem tidigt när en börjat så tidigt är ju ändå väldigt positivt. Ska bara försöka komma ihåg den detaljen nästa gång när väckarklockan ringer 😉

LAVA på KTH 9 februari

Hej!

Mitt namn är Bahar Baran och jag är, precis som övriga gästbloggare, traineekollega till Alexandra :)

Vill bara påminna er om att jag kommer stå på Lava på KTH tillsammans med ett härligt gäng kollegor till mig. Nästa torsdag, den 9 februari har du alltså möjlighet att träffa mig och andra representanter för att diskutera mer om vilka möjligheter som finns inom JM. Vi kommer att vara en blandning av unga, äldre, nyanställda och mer erfarna JMare på plats så tveka inte att besöka vår monter för att ställa just de frågor du undrar över!

Jag vill också passa på att informera om mässans stora höjdpunkt! Klockan 14.30 den 9 februari håller vår VD Johan Skoglund i en inspirationsföreläsning med temat Att vara ledande projektutvecklare i en bransch i förändring. Ta möjligheten att lyssna på vilka utmaningar JM och hela byggbranschen står inför. Vilka kompetenser efterfrågas idag och i framtiden? Hur kommer digitaliseringen att påverka branschen och hur gör vi på JM för att behålla vår ledande position som projektutvecklare i en bransch som ständigt förändras? Lovar att ni inte kommer att ångra er 😉

Jag ser verkligen framemot att få träffa så många av er som möjligt då jag själv gick i samma tankebanor som er för exakt ett år sedan :) Så boka in datumet i er kalender så ses vi nästa vecka!

/Bahar Baran, Trainee Stockholm Förvärv

Branschdagen, LTH 2 februari

Hej, 

Kom och träffa mig och mina kollegor på Branschdagen på Lunds Tekniska Högskola torsdagen den 2 februari. Vi ska försöka svara på alla era frågor om JM, vårt traineeprogram och övriga frågor om det ni är intresserade av. Jag ser mycket fram emot att träffa er studenter i kära gamla V-huset och såklart att få möjlighet att prata under lite mer avslappnade former på Branschdagsgasquen.

Jag har även lovat Alexandra att återkomma med ett gästinlägg så på återseende!

/Emilia Olinder, Trainee Region Syd 

Glöm inte att sista ansökningsdagen till Traineeprogrammet är den 19 februari. Ansök här: https://candidate.hr-manager.net/ApplicationInit.aspx?cid=196&ProjectId=188415&DepartmentId=11442&MediaId=2166

 

LARV

Christoffer här igen. Det fanns faktiskt en anledning till att just jag skulle vara denna veckas gästbloggare och till att min hemort Luleå togs med i inlägget.

En vecka från nu, den 25/1 är det nämligen dags för LARV, arbetsmarknadsmässan på Luleå Tekniska Universitet, där jag och några kollegor kommer representera JM. Några av oss kommer även delta i banketten på kvällen. För er som studerar på LTU, lägg in detta datum i er kalender och se till att besöka vår monter. Vi finns där för er för att svara på eventuella frågor ni har om JM, vårt Traineeprogram eller bara för en trevlig pratstund.

Hoppas vi ses!

//Christoffer

 

Gästbloggare nr 2! – Verksamhetsutveckling

Då var det min tur att få äran att gästblogga. Mitt namn är Christoffer Askebrand och jag är traineekollega med Alexandra, som är välbekant vid det här laget, och Jacob som var Gästbloggare nr 1. Det var någon som nämnde att jag var äldst i vår trainee-årgång men det kräver jag ytterligare bevis på. Vem är då jag:

Namn: Christoffer Askebrand
Ålder: 25 år och 38 månader
Utbildning: Industriell Ekonomi
Tjänst: Trainee inom Projektutveckling på region Stockholm Nord
Block: 2/5 – Verksamhetsutveckling
Bor: Solna
Från: Luleå

Med den infon ur vägen så kan jag berätta lite om vad jag pysslar med om dagarna.

Verksamhetsutveckling är en koncernstab/stabsfunktion här på JM. I rollen som trainee så arbetar man enkelt sett mot fyra avdelningar; Kvalitet, Miljö & Hållbarhet, Tekniska avdelningen och Projektkontoret/IT. Detta block spenderas med tre andra traineer vilket är ett enormt bra stöd i det dagliga arbetet.

Rent praktiskt går det ut på att de olika avdelningarna har en samling uppdrag och utredningar som vi traineer får välja från. Det kan vara alltifrån nyinkomna idéer/förbättringsförslag som ska utredas, till genomarbetade förslag som ska verkställas. Några av uppgifterna har vi traineer valt att samarbeta med och några andra har vi ansvar för själva. Det påminner lite om projekt man hade på universitetet vilket är riktigt kul då man får en möjlighet att tillämpa mycket av det man lärt sig.

Ett konkret exempel som jag arbetar med nu är tre utredningar som tillsammans ska leda till att JM, på längre sikt, får helt fossilfria byggarbetsplatser. Det är riktigt spännande och känns kul att ha uppgifter där man har möjlighet att bidra till ett mer hållbart samhälle.

Vår traineehörna.
Vår traineehörna.

En typisk dag består av en hel del arbete framför datorn, i telefonen och i mötesrummet. När arbetsdagen är över brukar jag vanligtvis delta i någon friskvårdsaktivitet här på kontoret och innebandyn på måndagar är något man absolut inte får missa. YES! JM har nämligen ett gym och en idrottssal på entréplan som de anställda får nyttja vilket verkligen förgyller vardagen. Ska också tilläggas att det är en stor tröst för en vilsen norrlänning i storstan att ha så nära till en bastu.

Lite bilder från träningsdelen.
Lite bilder från träningsdelen.

bild4bild3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tack för mig och hoppas ni får en grymt bra vår!

//Christoffer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rekrytering av traineer 2017

Hej hallå!

Vet ni vad som händer idag? Jo, idag öppnar faktiskt ansökan till JMs traineeprogram 2017!!! Närmare bestämt kan ni söka fr.o.m. idag (9/1) fram till 19/2. traineerektrytering-2017

Mitt spontana tips: go for it! Det är en fantastisk möjlighet att på ett framgångsrikt sätt starta sin karriär och faktiskt på längre sikt nå högre befattningar. Men fram för allt är det sjukt häftigt att få vara med och skapa något så konkret med otrolig betydelse för väldigt många människor. Jag längtar tills jag kan få peka på en byggnad och berätta att jag faktiskt varit med och skapat de bostäderna. Lär vara en grym känsla.

Mer information hittar ni på:
https://www.jm.se/trainee

och ansöker gör ni via länken
https://candidate.hr-manager.net/ApplicationInit.aspx?cid=196&ProjectId=188415&DepartmentId=11442&MediaId=2166

Som en liten hjälp på vägen kan de här påstående från vår traineefolder ge en hint på om traineeprogrammet här är the way to go för er:

rekrytering-checklista

Hoppas vi ses till våren! :)

Nytt år

Hej allesammans!

Har ni haft en bra jul och ett bra nyår? Jag själv har haft det väldigt bra, har både hunnit en tur ner till Halmstad och tillbaka, jobbat lite i mellandagarna och firat nyår här i Stockholm. Känns inte riktigt som om hjärnan slagit på än efter ledigheterna.

Möttes av en glad dansande tomte och glögg i kontorets lunchrestaurang dagarna innan jul :)
Möttes av en glad dansande tomte och glögg i kontorets lunchrestaurang dagarna innan jul :)

Arbetet här i slutet av 2016 har rullat på för mig. Min tid har i princip fyllts med möten av olika slag och lite spridda saker jag pysslat med emellan mötena. Till exempel så har jag hjälpt en platschef med att dubbelkolla att hans tillträdesplan till ett projekt stämmer samt jobbat med ett Business Case vi traineer har fått som ett löpande gemensamt arbete vid sidan av våra block. Tiden går med andra ord väldigt snabbt!

Här ser ni resultatet av ett av våra möten. Det var ett startmöte med samtliga konsulter till ett av våra projekt. Tavlan med post-it-lappar är ett första utkast på vår gemensamma leveransplan gentemot varandra. På lapparna står det skrivet olika aktiviteter som måste göras och placeringen visar vem som måste göra det i vilken ordning. Det är mycket ska klaffa!
Här ser ni resultatet av ett av våra möten. Det var ett startmöte med samtliga konsulter till ett av våra projekt. Tavlan med post-it-lappar är ett första utkast på vår gemensamma leveransplan gentemot varandra. På lapparna står det skrivet olika aktiviteter som måste göras och placeringen visar vem som måste göra det i vilken ordning. Det är mycket som ska klaffa!

2017 kommer att inledas starkt med att jag ska ta över en del av en projekteringsledares arbete här, då hon ska gå på föräldraledighet fram till början av april. Det ska blir väldigt spännande! Lyckas jag ta vara på den möjligheten det innebär tror jag att jag kan komma att utvecklas väldigt mycket. Redan nästa vecka ska jag hålla i mitt första möte själv med arkitekten, konstruktören och en från vår kalkylavdelning här på JM. Samtliga är kopplade till ett av våra projekt. Syftet är CAD-samordning, där min roll egentligen bara handlar om att skapa förutsättningar för de involverade att diskutera det som behöver diskuteras. Vad som ska diskuteras är deras expertis. Så det kommer att gå bra! Ska bara komma ihåg att ta och slå på hjärnan tills dess 😉

Gästbloggare!

Och plötsligt fick jag äran att gästblogga lite. Jag heter Jacob Norrman och är traineekollega till Alexandra. Mitt andra block är på Centrala inköp. Det är en koncernstab som håller på med strategiska inköp vilket egentligen handlar om att teckna ramavtal med leverantörer.

Nu ska jag försöka förklara vad jag gör om dagarna, men först en efterlängtad färd till… kaffemaskinen!bild1-blogg

Ett råd till alla JM-anställda är att hålla sig sams med kaffemaskinen. Blir man osams med den blir dagen svår att rädda.

Mesta delen av tiden sitter jag själv och jobbar vid datorn, och jag har fått ansvar för två egna produktkategorier där jag ska ta fram strategier som förbättrar leverantörsavtalen för JM, alltså som i princip minskar kostnaden samt säkerställer tillgång och kvalitet. Det handlar mycket om att göra marknads-, leverantörs- och internanalyser som kan ligga till grund för den strategi som bör tillämpas inom kategorin. Hör och häpna, jag tillämpar en del kompetenser från utbildningen! Den mytomspunna SWOT-analysen är ett exempel och Google ett annat. 😉 Det som strategin ska mynna ut i är bland annat vilken avtalslängd som är passande, lämpligt antal leverantörer samt avtalets geografiska omfattning.

I februari är det tänkt att jag ska presentera det jag kommer fram till för JMs Inköpsråd, vilket ska bli både spännande och utmanande.

Ett lite mer konkret arbetsområde jag har inplanerat nu under årsskiftet är att gå igenom vissa kategorier för att se vilka leverantörer som faktiskt används, vilken avtalslojalitet som råder, hur mycket som omsätts i kategorin och om priserna stämmer överens med avtalen. Det skulle kunna klassas som detektivarbete då jag måste in i ekonomisystemet med förstoringsglas och granska siffror och leta bevis.

Som ett avslut på det här inlägget måste jag erkänna att det inte är så dumt att vara på kontoret runt juletid, se bild för mer info. 😉bild2-blogg

God jul och gott nytt år!

// Jacob

 

Måndag

Idag har jag suttit i olika möten under princip hela dagen. Och det är måndag. Det känns. Är helt slut i huvudet nu, haha! Men jag tror ändå att jag blivit lite klokare än vad jag var i början av dagen (förhoppningsvis). Dagen inleddes starkt med att jag och en annan ny medarbetare (ny på projektering, inte JM) fick en introduktion på hur det går till att arbeta med projektutformning här. Det var lärorikt och känner att jag gick därifrån med lite färre frågetecken än innan. Men oj vad väldigt många olika moment, handlingar, dokument och processer som ingår i ens roll att vara projekteringsledare. Huvudet bara snurrar! Men det ska nog bli klarare med tiden, jag håller mig positiv 😉

Efter det mötet var det dags att gå igenom hur försäljningen av bostäderna på två av projekten jag är involverad går. Jag kommer att haka på och jobba på en visning för våra VIP-kunder, det ska bli kul att få se hur det går till! Sen följdes det mötet av en projektavstämning med en av projektledarna för att följa upp vad jag sysslar med nu och kolla av vad jag kan göra mer alternativt mindre av. Och efter det hade jag ett annat möte med en annan projektledare där vi följde upp en uppgift jag har hjälpt henne med. Det jag hjälpt till med är att samla in information kopplat till kvalité och miljö på ett färdigt projekt. Utöver mina möten har jag suttit i telefon med leverantörer och arbetsledare för att samordna inglasningar av balkonger till ett av projekten.

Summa summarum: Mycket social dag och en Alexandra med bomull i huvudet. Känner att jag behöver öva upp det här med att ha många bollar i luften samtidigt.

Nu: bildbomb!!!

Gruppbild på oss traineer + Nicklas och Cattis (kompetensutvecklare) när vi är på studiebesök under vår teorivecka på Spisbrödsfabriken.
Gruppbild på oss traineer + Nicklas och Cattis (kompetensutvecklare) när vi är på studiebesök under vår teorivecka på Spisbrödsfabriken.
Bild från när vi traineer som är placerade i Stockholm tog en dag för att besöka varandras byggen. En så kallad byggturné.
Bild från när vi traineer som är placerade i Stockholm tog en dag för att besöka varandras byggen. En så kallad byggturné.
Att åka bygghiss är roligare än vad man kan tro.
Att åka bygghiss är roligare än vad man kan tro.
Under vår "byggturné" när vi med bestämde steg skulle besöka det första av sex byggarbetsplatser.
Under vår ”byggturné” när vi med bestämde steg skulle besöka det första av sex byggarbetsplatser.
Gruppbild på oss alla 14 traineer från vår första teorivecka. Översta raden från vänster: Jacob, Johanna, Agnes, Jonas, jag, Emilia, Tone, Bahar och Jakob. Nedre raden från vänster: Martin, Klara, Alexander, Christoffer och Alexander.
Gruppbild på oss alla 14 traineer från vår första teorivecka. Översta raden från vänster: Jacob, Johanna, Agnes, Jonas, jag, Emilia, Tone, Bahar och Jakob. Nedre raden från vänster: Martin, Klara, Alexander, Christoffer och Alexander.