Praktikens sista dag

Sju månader har nått sitt slut, idag är praktikens sista dag.

Jag har lärt mig otroligt mycket under dessa sju månader. Det har varit sju månader som har varit väldigt roliga och jag ångrar in en enda sekund av min praktik. Med handen på hjärtat kan jag säga att det har varit roligt att komma hit varje morgon.

Framförhållning, förberedelse och planering var bland det tre första orden Mikael sade till mig. Det är tre ord som har fastnat och som jag tar med mig.

Jag hoppas också att läsningen på bloggen varit intressant trots att jag inte levererat så många inlägg som jag själv önskat.

Nu återvänder jag till skolbänken i Luleå men hoppas att jag snart är tillbaka igen. Tack för den här tiden!

Vi ses!

/Malin

hejdå

 

Studiebesök på Västända

Hej,

Under praktikens gång har vi pratat om att vi ska åka på studiebesök någonstans och idag kom den dagen. Vi besökte Västända, en del av Årstastråket. Det var riktigt kul att få se ett annat projekt och Västända är ju inte direkt litet heller. Projektet omfattar cirka 180 lägenheter (vilket är mer än dubbelt så många lägenheter som här på Kanten) och alla trapphus byggs i olika trappning!

v1
Västända
v7
Utsikten från taket!

Sista hela veckan

Hej,

Jag är nu inne på praktikens sista hela vecka. Det är otroligt hur fort tiden gått och snart är nästan hela stommen uppe.  Innan jag försvinner härifrån om 1 vecka och 3 dagar ska vi bland annat gjuta två valv, gjuta alla väggar på plan 13, lägga plattbärlag för tre trapphus och ställa utfack på två trapphus.

Jag bjuder på denna bild, den övre bilden är från min andra vecka här på Skogskanten och den nedre bilden är från förra veckan.

föreefter

Måndag vecka 49

Än en gång lång time no see..  Två och en halv vecka har gått sen sist, vilket är nästan lika länge som jag har kvar på praktiken!

Veckan började allt annat än bra. Betongfabriken kunde inte leverera något grått guld till valvgjutningen på grund av problem med blandaren och den andra fabriken hade dataproblem och kunde inte heller leverera. En av kranförarna försov sig och sedan visade det sig, som grädde på moset, att båda kranarna var trasiga. Och inte nog med detta blåste det hej vilt och första snön fall. Det kändes långt borta just där och då på måndagsmorgonen men allt ordnade upp sig och vi ligger precis där vi ska enligt tidplan.

Det lustiga i det hela är att det alltid händer något när Fredrik är borta, är det inte detta så är det strul med väggnät. Jag börjar ställa mig samma fråga som vår produktionschef Torbjörn ställde igår när han var på besök: Är det säkert att det inte är riggat?

 

 

 

 

 

Provtagning betong

Hej!

Eftersom vi haft problem med varierande kvalité av betongen vid valvgjutningarna har vi idag haft en tekniker på plats som kontrollerat betongens kvalité.

Att ha kvalitétskontroll av betongen vid valvgjutningar är ju en av de arbetsmiljöförbättrande åtgärder som vi på Skogskanten kom fram till att ha med i vår handlingsplan efter arbetsmiljödagen i tisdags. Teknikern ska även vara på plats vid nästa veckas två valvgjutningar.

Här kollar teknikern sättmåttet.
Här kollar teknikern sättmåttet.
Resultatet.
Resultatet.

Arbetsmiljödagen 2015

Hej!

Igår var det dags för årets Arbetsmiljödag. Syftet med Arbetsmiljödagen är att alla medarbetarna tillsammans ska reflektera över arbetsmiljön och säkerheten. Dagen ska även resultera i en handlingsplan för arbetsmiljön under kommande år för enheten.

Vi här på Skogskanten kom bland annat fram till:

  •  I ett tidigt skede ska vi tillsammans på arbetsplatsen gå igenom vilka moment, utan monteringsanvisningar, som ska genomföras och vid behov göra arbetsberedning/riskanalys.
  • Ha kvalitetskontroll av betong vid valvgjutningar.
  • Följa den handlingsplan för avfallshantering/renhållning som vi tog fram på fredagsmötet för två veckor sedan.
 I väntan på att den arbetsmiljödagen ska börja.
I väntan på att arbetsmiljödagen ska börja.
I samband med Arbetsmiljödagen lanserades en webbaserad app med våra allmänna ordnings-och skyddsregler för att på ett enklare sätt kunna ta del av reglerna och förstå dem. När man blivit godkänd får man ett klistermärke att sätta på hjälmen!
I samband med Arbetsmiljödagen lanserades en webbaserad app med våra allmänna ordnings-och skyddsregler för att på ett enklare sätt kunna ta del av reglerna och förstå dem. När man blivit godkänd får man ett klistermärke att sätta på hjälmen!

 

Long time no see

Long time no see!

Att det inte hänt något här på bloggen betyder inte att det inte har hänt något här på Skogskanten, snarare tvärtom. Det har varit fullt upp! En av anledningarna är att Corolla-Fredde nu går Betong Klass I och är borta tre dagar varannan vecka, vilket gör att jag får lite mer att göra. Vilket såklart bara är roligt och otroligt lärorikt!

Vi är numera uppe på normalplan och det mesta rullar på som det ska, trots lite manfall de senaste dagarna. Vi kommer mer och mer upp från grunden och i och med har det blivit bättre ordning på transportleder och materialupplag.

Tänkte avsluta detta inlägg med att bjuda på min favoritbild här från Skogskanten. Det var inte vilken dag som helst utan sommarens varmaste dag och vi skulle gjuta första bottenplattan på 180 kubik.  Vi kopplade vattenslangar från morgon till kväll inför denna dag och gjorde allt för att vara så förberedda som möjligt.

Och bra blev det!

Favoritbilden
Favoritbilden från sommarens varmaste dag.

 

Dubbla valvgjutningar

Hej!

För att sammanfatta förra veckan kort så märktes det tydligt att vi lade i en högre växel här på bygget.  Förra veckan var en bra vecka som jag tycker slutade bättre än vad den började.

Den här veckan är det dubbla valvgjutningar som gäller. En idag och nummer två på torsdag och jag skulle inte ljuga om jag säger att de flesta här hoppas på att gjutningen på torsdag går bättre än dagens gjutning.

20151027_113028
Resultatet av dagens valvgjutningen, det blir mer och mer ett hus.

Det är nu bara åtta veckor kvar av praktiken och jag ska försöka leverera lite mer läsning här på bloggen än vad jag gjort tidigare.